Nieuwe uitdaging voor Romaissa

Door Marianka Peters

Gouda - Kinderburgemeester Romaissa Magouh luidt de bel tijdens de opening van het Super Cool Kidsfeest, dat zij met haar wethouders organiseerde. Het jeugdcollege neemt vandaag afscheid, maar krijgt tegelijkertijd een nieuwe functie. Het kindercollege neemt plaats in een raadgevend kinderpanel van het Groene Hart Ziekenhuis. Doel is het ziekenhuis beter toegankelijk maken voor kinderen die moeten worden opgenomen.

Haar eerste officiële optreden was tijdens de Stroopwafeldag vorig jaar. Zaterdag verrichtte kinderburgemeester Romaissa Magouh haar laatste officiële handeling, de opening van het stadsstrand op Goudasfalt. Na 71 activiteiten, waarvan Romaissa de helft zonder haar kinderwethouders heeft gedaan, zit het er op. Vandaag wordt een nieuwe kinderburgemeester gekozen. "Heel jammer dat het is afgelopen," zegt zij. Terugkijkend noemt Romaissa de intocht van Sinterklaas als absoluut hoogtepunt. "Dat was één groot kinderfeest, daarentegen heeft Kaarsjesavond wel de meeste indruk gemaakt met al die duizenden mensen op de Markt." De inzet van het kindercollege wordt gecoördineerd door de Brede School. Monique Wetzer van de Brede School is de vaste begeleidster van het kindercollege. "Er komen jaarlijks zoveel aanvragen binnen, dan moet je de kinderen een beetje tegen zichzelf in bescherming nemen," stelt zij. "De meeste activiteiten gebeuren weliswaar buiten schooltijd, maar de kinderen zijn ook druk met de voorbereidingen op de middelbare school."

Romaissa zit nu nog in groep 8 van basisschool De Kas in Korte Akkeren en gaat volgend schooljaar naar GSG Leo Vroman. Zij wil later, net als haar nicht, rechten gaan studeren. De voorganger van Romaissa, Yassine Mellah, droeg een duidelijke boodschap uit tijdens zijn burgemeesterschap, gebaseerd op wederzijds begrip en het verkleinen van de culturele verschillen. Romaissa benadrukt vooral de eigen identiteit. "Je moet vooral jezelf zijn, durven zeggen wat je wilt en je dromen laten uitkomen." Daarnaast heeft zij, samen met de kinderwethouders, een nieuw evenement bedacht, uitgewerkt en gerealiseerd, het Super Cool Kidsfeest dat vorige week als afscheidsfeest plaatsvond. "Dat was echt zo geweldig, ik hoop dat dit een jaarlijks terugkerend evenement wordt."


Woensdag moet Romaissa haar ambtsketen inleveren en wordt de nieuwe kinderburgemeester gekozen in het Huis van de Stad. "Je krijgt het heel druk, en je moet er echt van genieten, want het is zo weer voorbij," waarschuwt zij haar opvolger. Direct na de verkiezing mag de kersverse kinderburgemeester naar de Markt om de curiosamarkt Mont Martre te openen.

Goudse Post
Meer berichten