Foto: Marianka Peters
Foto: Marianka Peters

Koninklijke erepenning voor Toonkunst Gouda

Door Marianka Peters

Gouda - Tijdens het jubileumconcert zaterdag in de Goudse schouwburg, heeft Toonkunst Gouda de Koninklijke erepenning in zilver uitgereikt gekregen. Vlak voor het finalestuk, dat uitgevoerd werd door Toonkunst Gouda en zustervereniging Tooonkunst Plus, betrad tot ieders verrassing burgemeester Milo Schoenmaker het toneel die de erepenning overhandigde aan Erica de Wijs, voorzitter Toonkunst Gouda, die zei supertrots te zijn op dit eerbetoon.

Toonkunst Gouda viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Sinds 1918 levert het koor een indrukwekkende bijdrage aan Gouda Cultuurstad. Zij heeft in de afgelopen 100 jaren tal van beroemde en minder beroemde koorwerken uitgevoerd. Naast de klassieke oratoria zingt het koor ook graag operarepertoire en moderne muziek. Ook toont het koor veel durf met verrassende uitvoeringen zoals een geënsceneerde versie van de Matthäus Passion en een operaprogramma mèt acteerwerk dat samen met Tania Kross is uitgevoerd.

Toonkunst Gouda is een groot koor met ongeveer 100 leden. Met hoogwaardige optredens met nationaal en internationaal bekende solisten trekt Toonkunst Gouda een breed publiek uit Gouda en de wijde regio naar de Goudse podia. Het koor treedt ook op voor bewoners van verzorgingshuizen en bij Goudse evenementen. Daarmee is het koor van groot belang voor de Goudse samenleving. Burgemeester Schoenmaker: "Bijzonder trots ben ik op de Matthäus-traditie die Toonkunst in Gouda heeft gevestigd. Mijn vrouw en ik zijn trouwe bezoekers".

Een Koninklijke Erepenning wordt verleend ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van een vereniging of instelling. Alleen de Koning kan de erepenning toekennen, die strikt op naam van de ontvangende instantie is. De vereniging mag vanaf het moment van uitreiking de onderscheiding in woord en/of beeld op briefpapier of gedrukte stukken vermelden.

Met het concert van afgelopen zaterdag is het jubileumjaar voor Toonkunst Gouda nog niet ten einde. Op maandagavond 9 juli treedt het koor wederom naar buiten, maar dan samen met stadsbeiaardier Boudewijn Zwart met zijn mobiele beiaard als start van de torenconcerten op maandagavond. In september en oktober staan nog meer activiteiten gepland in samenwerking met Cultuurhuis Garenspinnerij. Op 8 december wordt in de Sint Jan de Messiah van G.F. Händel uitgevoerd. Het eeuwfeest wordt afgesloten met een aantal kleinschalige optredens bij verzorgings- en verpleeghuizen rond de kerst en niet te vergeten een optreden op Kaarsjesavond zelf.

Goudse Post
Meer berichten