Gouds Wapenglas in Sint Jan verzakt

Door Marianka Peters

Gouda - Een van de 12 Goudse wapenglazen in de Goudse Sint Janskerk is zodanig verzakt, dat deze uit de sponning dreigt te vallen. Een deel van de banken in het middenschip van de kerk is afgezet. Maandag wordt het glas met een hoogwerker verwijderd.

Vorige week werd de verzakking ontdekt. "Mijn collega Els Jacobs dacht dat het glas kapot was, omdat er daglicht doorheen scheen," vertelt Jaap van Rijn, coördinator Stichting Sint Janskerk. "Je kunt er heel moeilijk bijkomen maar met een verrekijker zagen we een aantal kieren. Vanaf het dak zagen we dat het glas gebold naar binnen stond. Glas in lood kan weinig winddruk hebben, vandaar dat er als jaren geleden windroedes zijn geplaatst. Ondanks dat is het glas verzakt De kans dat het glas eruit valt is volgens onze glazenier dus erg klein, maar we nemen  geen enkel risico, vandaar dat een deel van het middenschip is afgezet. Maandag komt een hoogwerker die het glas eruit zal halen."

Dat wordt nog een hele operatie, omdat de glazen in de verhoogde lichtbeuk boven het middenschip zitten, waar moeilijk bij te komen is. "Tussen 1984 en 1989 zijn alle glazen eruit gehaald en museaal opgehangen. Dat betekent dat de glazen niet meer in de sponningen zitten, maar ervoor. Omdat je moeilijk bij de wapenglazen kan komen, zijn deze destijds overgeslagen. Daardoor is er lang niets gebeurd aan het onderhoud van deze glazen."

De twaalf wapenglazen zijn, in tegenstelling tot de meeste Goudse Glazen niet vervaardigd door de Gebroeders Crabeth, maar door Adriaan de Vrije in 1593-1594 en zijn voorzien van het stadswapen van Gouda.

Goudse Post
Meer berichten