Ron Punselie: 'Je moet toch niet willlen dat iemand dit op zijn hoofd krijgt.' Foto: Marianka Peters
Ron Punselie: 'Je moet toch niet willlen dat iemand dit op zijn hoofd krijgt.' Foto: Marianka Peters (Foto: )

Pandjes Punselie op instorten

Door Marianka Peters

Gouda - Het dak was al eerder ingestort, nu dreigen de gevels van de drie kleine huisjes, behorende bij de koekjesfabriek Punselie om te vallen. Woensdagmorgen brokkelden er weer stenen af uit de gevel aan de Tuinstraat. Ron Punselie hoopt dat de huisjes, met name voor de veiligheid, zo snel mogelijk worden gesloopt.

Doordat het dak al eerder is ingestort, hebben de voorgeveltjes totaal geen houvast meer. De gevels staan zo ver naar voren dat het een kwestie van tijd is dat de boel helemaal instort. Vanwege de veiligheid zijn er op last van de ODMH direct hekken om de voorgevels geplaatst. Volgens de dienst is een beetje trilling van bijvoorbeeld ee vrachtwagen, al voldoende om de boel in te laten storten.

Ron Punselie hoopt dat pandeigenaar de Wilde snel actie onderneemt en de sloopvergunning regelt. "Ik word erop aangesproken dat ik niets aan de panden doe, maar ik ben geen eigenaar," stelt Punselie. "We zijn er al 15 jaar mee bezig. Vanwege de veiligheid heb ik al zo'n 100 m2 fabrieksruimte moeten afstaan, ruimte die ik eigenlijk hard nodig heb. Eerst zouden de panden opgeknapt worden, toen bleek dat dat geen zin meer had werd een sloopvergunning verleend, maar die is ingetrokken toen het dak instortte en er asbest vrij kwam. Sindsdien gebeurt er niets. Over twee en een half jaar eindigt het huurcontract en moet ik er toch uit, maar het wordt nu al te gevaarlijk. Ik begrijp dat de Wilde kampt met zijn gezondheid en daardoor wel andere dingen aan zijn hoofd heeft, maar dit kan echt niet langer zo."

Ron Punselie wil zijn fabriek zeker stellen voor de toekomst. Hij houdt er rekening mee dat hij daarvoor waarschijnlijk moet verhuizen naar een plek buiten de binnenstad. Hierbij krijgt hij hulp uit onverwachte hoek. Martin Rietveld van White House Development is bereid mee te werken aan nieuwe huisvesting. "We zijn met elkaar in gesprek maar er is nog niets concreets te melden," stelt Rietveld. "Wel zijn wij als Gouds bedrijf zuinig op ons erfgoed, waartoe ook Punselie behoort wat ons betreft, en omdat er geen opvolging is, werken we graag mee aan herhuisvesting en zoeken we mee naar mogelijkheden om het bedrijf voort te zetten."

Een aantal jaren geleden dreigde Punselie nog failliet te gaan, maar dankzij een financiële injectie en een sterk marketingplan van een voormalig buurmeisje is de fabriek gered. Een paar jaar geleden is de samenwerking verbroken omdat beiden het niet eens werden over de toekomstvisie. Sindsdien Is Ron Punselie weer op zichzelf aangewezen. "Maar het gaat hartstikke goed, we kunnen het werk bijna niet aan. Voor mij is het belangrijk dat de productielijn blijft bestaan." Wat er op termijn met het bedrijfspand dat ingeklemd tussen de Tuinstraat en Spieringstraat ligt, gaat gebeuren is nog niet bekend. "Omdat de fabriek er nog net zo uitziet als vroeger wordt aan een soort museumpje gedacht, maar niets ligt nog vast."

Pandeigenaar Bram de Wilde was niet bereikbaar voor een reactie.

Goudse Post
Meer berichten