Weerclub-voorzitter Gert Olbertijn(l) en Marco Kastelein van Rijnland onthullen de N.A.P Peilschaal. Foto: Marianka Peters
Weerclub-voorzitter Gert Olbertijn(l) en Marco Kastelein van Rijnland onthullen de N.A.P Peilschaal. Foto: Marianka Peters (Foto: )

N.A.P. Peilschaal voor Weerclub

Door Marianka Peters

Gouda - De Weerclub Gouda is al sinds 1991 actief op de Kinderboerderij en is onlangs vernieuwd.
Op het weerplein staan allerlei instrumenten waarmee het weer gemeten kan worden. De klimaatverandering vraagt steeds meer aandacht, niet alleen tijdens de weerlessen voor scholieren, maar ook voor Gouwenaars in het algemeen. Piekbuien zorgen soms voor enorme overlast en door klimaatverandering zal dat alleen maar erger worden, zo is de verwachting. Bovendien wonen we in Gouda al erg laag, maar liefst - 1.80 m onder de zeespiegel. Iedereen kan zijn steentje bijdragen om in te spelen op de klimaatveranderingen. Verschillende maatregelen zijn op het Weerplein op de Kinderboerderij aan de Bloemendaalseweg zichtbaar gemaakt. Zo zijn vier verschillende typen bestrating aangelegd, waarbij de effecten goed te zien zijn tussen tegels, grind of gras, om het overtollige water af te voeren. "Dit gebruiken we in de weerlessen en we hopen dat mensen gestimuleerd worden hun tuinen niet helemaal dicht te straten, maar als ze voor verharding kiezen in ieder geval waterdoorlatende verharding toe te passen," stelt voorzitter Gert Olbertijn. Dat wij hier onder de zeespiegel wonen, is vanaf nu ook duidelijk zichtbaar. Van het Hoogheemraadschap Rijnland heeft de Weerclub Gouda een officiële N.A.P. Peilschaal ontvangen. Marco Kastelein van het schap was zaterdag zelf bij de onthulling aanwezig. "Het is belangrijk dat mensen zich bewust worden van het veranderende klimaat," stelde Kastelein. "Rijnland speelt ook een belangrijke rol hierin. Met elkaar zorgen wij ervoor dat we droge voeten houden."

Goudse Post
Meer berichten