Alle grafzerken op de Oude Begraafplaats aan de Prins Hendrikstraat vertellen een verhaal. Foto: Marianka Peters
Alle grafzerken op de Oude Begraafplaats aan de Prins Hendrikstraat vertellen een verhaal. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Rondleiding op Oude Begraafplaats

Gouda - In het kader van de Week van de Begraafplaatsen, wordt op zaterdag 2 juni een interessante rondleiding verzorgt op de Oude Begraafplaats aan de Prins Hendrikstraat.

Om 14.00 uur vertelt Loet van Vreumingen het verhaall over Hendrik van Assendelft, de Remonstrantse dominee en kunstverzamelaar die in 1928 overleed. Daarna volgt een wandeling langs de graven van bekende Gouwenaars. Een tweede lezing volgt bij de grafsteen van Anna Barbara van Meerten-Schilperoort, ook wel aangeduid als 'De kroon van Gouda'. Zij leefde van 1778 tot 1853. De bijeenkomst begint bij de hoofdingang aan de Prins Hendrikstraat. De Oude Begraafplaats is in 1830 als Gemeentelijke Begraafplaats aangelegd, na het besluit dat er in de Sint-Janskerk niet meer begraven mocht worden. Hiertoe werd een weidegebied opgehoogd met zand. Tot 1972 zijn hier de Gouwenaars begraven. Nadat begraafplaats IJsselhof in gebruik werd genomen werd de begraafplaats aan de Prins Hendrikstraat gesloten. In 1995 kwam de gemeente Gouda met het plan om deze begraafplaats in 2002 te gaan ruimen. Het terrein zou dan een andere bestemming krijgen. Dat leidde tot verzet bij een aantal burgers. Besloten werd om het geheel te behouden als gemeentelijk monument. De begraafplaats wordt onderhouden door de Stichting Oude Begraafplaats. Er worden zerken gerestaureerd en regelmatig excursies georganiseerd.

Goudse Post
Meer berichten