Foto:

FF Tussendoor - Wij zijn Gouda!

Nee, er komt nog geen witte rook uit de schoorsteen van het Goudse stroopwafelhuis, dus valt er niet veel te vertellen over de formatie. Of misschien juist wel. Vooral dat het niet echt wil vlotten.

Omdat vrijwel dezelfde club terugkomt, dacht ik en menigeen met mij dat de formatie een appeltje-eitje zou worden. Dat we in tegenstelling tot vier jaar geleden, niet de laatste maar de eerste Nederlandse gemeente zouden zijn waar een nieuw college klaar is voor de komende vier jaar. Het had natuurlijk makkelijk gekund, je loopt effe bij elkaar binnen, deelt hier en daar wat ongemakkelijke schouderklopjes uit en een nieuw college zit in 'the pocket'.

Maar schijn bedriegt, er zit best nog wel wat oud zeer, laat staan dat ze elkaar vertrouwen. Bovendien is een aantal oppositiepartijen nog altijd pislink omdat ze zich niet serieus genomen voelen. Ja, wat doe je dan om de oppositie een beetje te 'pleasen' en naar je hand te zetten? Dan bedenk je een nieuwe werkwijze, waarbij niet meer de partijpolitiek de basis is, maar het onderling vertrouwen. Er komt geen hapklaar coalitieakkoord, maar een 'raadsbrede samenwerking'. Kort gezegd komt het erop neer dat coalitie en oppositie op een aantal onderwerpen gaan samenwerken, waardoor besluiten er zonder veel moeite doorheen gejast kunnen worden.

Op zich een interessante gedachte, maar ik vrees dat er in de praktijk weinig van terecht komt. Ze worden het nu al niet eens over de onderwerpen die voor dit experiment in aanmerking komen! En dit is nog maar het begin. Tuurlijk, niemand zal tegen de viering van Gouda 750 zijn en klimaat is een hot item. We willen immers allemaal droge voeten houden? Maar ik verwacht niet dat de oppositie op bijvoorbeeld het sociaal domein zomaar een blanco cheque tekent. Daarvoor zijn de verschillen te groot.

Waarom de nieuwe werkwijze in andere gemeenten wel gaat lukken en bij ons niet?
Omdat wij nu eenmaal Gouda zijn, daarom!

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten