Foto: Gerard van Breemen

Essentaksterfte treft Groene Hart

Gouda - De komende weken treft Staatsbosbeheer in opdracht van Groenalliantie Midden-Holland voorbereidingen voor de aanpak van de essentaksterfte in recreatiegebieden in de Krimpenerwaard en de omgeving van de Reeuwijkse Plassen. Ernstig zieke bomen worden geïnventariseerd en gemarkeerd met een oranje stip, zodat er beter inzicht ontstaat in de omvang van het probleem. Vanaf dit najaar worden deze bomen gekapt.

 

In de Krimpenerhout en het Loetbos hebben de boswachters de inventarisatie inmiddels uitgevoerd. Het gaat hierbij om zwaar aangetaste essen langs fiets- en wandelpaden. In het Gouwebos, het Goudse Hout en recreatiegebieden rondom de Reeuwijkse Plassen gebeurt dit de komende weken. In juni en juli organiseert Staatsbosbeheer twee inloopavonden over de aanpak van de essentaksterfte in de recreatiegebieden van de Groenalliantie Midden-Holland.

 

Schimmelziekte

De es is een karakteristieke, inheemse boomsoort die niet herstelt van de essentaksterfte, zo'n 90% van de bomen gaat dood. Aangetaste bomen bevatten weinig tot geen blad en veel dode takken. Ook zijn er donkere verkleuringen in de bast, beginnend bij de blad-  en takaanzet. De zieke bomen zijn zwak en kunnen op termijn omvallen. Met het weghalen van de zieke essen wil Staatsbosbeheer voorkomen dat omvallende essen of essentakken gevaarlijke situaties veroorzaken.

 

Herplant

Daar waar in de recreatiegebieden open plekken ontstaan, plant Staatsbosbeheer nieuwe bomen. Dat gebeurt op z'n vroegst in het najaar van 2019. Daarbij gebruiken we verschillende soorten loofbomen. Welke dat zijn, is afhankelijk van de groeiplaats, de hoeveelheid gekapte bomen en de soorten die blijven staan. We werken daarbij toe naar gemengde bossen met een gevarieerde structuur om daarmee de biodiversiteit te vergroten en de kans op ziektes te verkleinen.

 

Goudse Post
Meer berichten