Olympic Lifting voor ouderen

Een groep ouderen tussen de 70 en 80 jaar oud doet twee keer per week, en dat acht weken lang, aan Olympic Lifting, een zware krachttraining. Ze nemen deel aan een onderzoek om te bekijken of het hebben van meer spierkracht bijdraagt aan het verminderen van de kans om te vallen.

Toename val-ongevallen
De afgelopen vijf jaar is het aantal mensen dat door een val om het leven kwam met 40 procent toegenomen. De ernst van het probleem rond vallen blijkt uit het grote aantal doden, ziekenhuisopnamen, spoedeisende hulpbehandelingen (SEH) en de hoge directe medische kosten. Het gaat vooral om ouderen. In 2016 was driekwart van de overledenen 80 jaar of ouder. De stijging van het aantal dodelijke vallen is het grootst bij de groep 90-plussers (CBS 2017).

Doel onderzoek
Het is bekend dat verminderde spierkracht een relatie heeft met valincidenten. Om een bijdrage te leveren aan het verminderen van het aantal slachtoffers onder ouderen is onlangs een onderzoek van start gegaan.

Doel van dit onderzoek is om te kijken welk effect Olympic Lifting heeft op de hoeveelheid explosieve spierkracht van 70jarigen en 80jarigen. Op de lange termijn kan vervolgens worden bekeken of er een verband is tussen spierkrachttraining en een afname van de kans om te vallen en hoe het bijdraagt aan valpreventie.

De krachttraining is 1 mei 2018 begonnen en duurt in totaal 8 weken, tot 22 juni 2018.

Wat is Olympic Lifting?
Olympic Lifting is een zware krachttraining waarbij de deelnemers 80% liften van wat ze maximaal aankunnen. Oefeningen zijn onder andere de deadlift, squat en lunges.


Meer informatie
Voor meer informatie en/of voor het maken van een reportage van de deelnemers in actie met gewichten kunt u contact opnemen met:
FysioVisiq
Alex van Bruksvoort
Lekkenburg 8A
2804 XC GOUDA
T: 0182-533833
M: info@fysiovisiq.nl

Alle deelnemers hebben hun medewerking voor het plaatsen van foto’s en/of camerabeelden toegezegd.

Goudse Post
Meer berichten