Barbecue Pegida in Goudse binnenstad

Door Marianka Peters

De barbecue die de extreemrechtse actiegroep Pegida op 6 juni wil houden voor moskee Nour aan de Raam is door de gemeente verboden. Voor de betoging is een alternatieve plek achter de Agnietenkapel in de Goudse binnenstad toegewezen.

Het besluit van burgemeester Milo Schoenmaker kwam even nadat burgemeester Jan van Zanen van Utrecht bekend maakte, ook een andere locatie aan te wijzen voor een barbecue van Pegida. Deze manifestatie zou op 4 juni voor de ULU-moskee plaatsvinden. De Goudse burgemeester heeft Pegida's aanvraag voor deze betoging beoordeeld en heeft na uitvoerig overleg met en advies van de politie een alternatieve locatie achter de Agnietenkapel aangewezen. Deze plek is een qua openbare orde beter beheersbare plek. Het voornemen is inmiddels bekend gemaakt aan Pegida, die hierop haar zienswijze kan geven.

De aangevraagde locatie bij moskee Nour aan de Raam leent zich naar het oordeel van de politie niet voor de geplande betoging, onder andere vanwege verkeersveiligheid en werkzaamheden. "Er is heel veel onrust ontstaan in de Raambuurt. Bewoners waren er niet blij mee, omdat ze bang waren voor escallaties. Ze zullen nu echt opgelucht zijn," stelt PvdA-raadslid Mohammed Mohandis, die al eerder artikel 38 vragen stelde over de voorgenomen betoging. "De PvdA staat voor de vrijheid van meningsuiting en demonstratie, maar de PvdA Gouda wil niet dat de veiligheid van wie dan ook in het geding komt. En dat dreigde wel."


Burgemeester Schoenmaker: ''Het recht op demonstreren is in Nederland een groot goed, waar ik als burgemeester pal voor sta. Ik heb dan ook serieus gekeken naar de aanvraag, hoewel de manier waarop men wil demonstreren haaks staat op waarden waar ik ook voor sta, zoals het zoeken van verbinding en het tegengaan van polarisatie. Maar een betoging moet wel veilig kunnen verlopen, voor zowel demonstranten als omstanders. De locatie die Pegida heeft aangedragen, biedt hiervoor naar mijn mening en die van de politie onvoldoende waarborgen. Naast het feit dat de verkeersveiligheid in het gedrang komt, vinden er rioolwerkzaamheden plaats waardoor de straat open ligt. Ik sta dan ook niet toe dat de voorgenomen actie voor de deur van de moskee plaatsvindt."

Aan Pegida is, zoals formeel is vereist, het voornemen om een andere locatie aan te wijzen gemeld. De organisatie kan hierop een zienswijze geven, waarna het definitieve besluit wordt genomen.

Goudse Post
Meer berichten