Ook historische foto's ouder dan 70 jaar zijn auteursrechtelijk beschermd. Foto: Erven Dorst
Ook historische foto's ouder dan 70 jaar zijn auteursrechtelijk beschermd. Foto: Erven Dorst

Goudse beeldbank op zwart

Gouda - Sinds gisteren staat de beeldbank op de website van Streekarchief Midden Holland op zwart. Uit voorzorg zijn alle (anonieme) historische foto's van de website gehaald, vanwege auteursrechtelijke risico's.

De kantonrechter in Leiden wees begin deze maand een claim toe in een zaak over ansichtkaarten uit de jaren 40 en 50 die Erfgoed Leiden online had gepubliceerd zonder toestemming van de rechthebbende. In totaal draaide de zaak om 25 foto's, waar Erfgoed Leiden 75 euro per stuk voor moet betalen, plus proceskosten van ruim 12.500 euro. Vanwege deze zaak heeft het streekarchief alle (anonieme) prentbriefkaarten en foto's uit de collectie van de website gehaald. De beslissing betekent dat mensen weer naar de studiezaal van het archief in de Chocoladefabriek in Gouda moeten komen om de foto's te kunnen zien. In de afgelopen jaren heeft Streekarchief Midden-Holland veel geïnvesteerd in digitalisering van archiefmateriaal en in de ontwikkeling van de online beeldbank. Het gebruik van de fotocollectie is daardoor toegenomen en het is voor onderzoekers steeds makkelijker om thuis die afbeeldingen te bekijken. Die ontwikkeling dreigt nu te stagneren, nu een groot deel van de totale fotocollectie niet meer getoond kan worden op internet.

Het streekarchief doet altijd onderzoek om rechthebbenden op te sporen en afspraken met hen te maken voordat ze afbeeldingen op internet publiceren. In het geval van oude prentbriefkaarten is meestal niet bekend wie de maker is van de foto op de kaart, en maar een enkele keer wie de uitgever is. Auteursrechten van uitgeverijen vervallen na 70 jaar; auteursrechten van makers echter pas 70 jaar na de dood van de maker.
Archiefinstellingen verkeerden daarom in de veronderstelling dat zij anonieme prentbriefkaarten ouder dan 70 jaar in hun beeldbanken mochten publiceren. Met de uitspraak van de rechter, lijkt dat dat toch niet zo is.
Niet alleen Streekarchief Midden-Holland neemt maatregelen.
Tientallen archiefinstellingen in het hele land doen hetzelfde. Bij Erfgoed Leiden gaat het om ruim 100.000 foto's; in Tilburg om 80.000; in Haarlem om 56.000. Bij elkaar worden er zo honderdduizenden digitale afbeeldingen aan het publieke digitale domein onttrokken.

Erfgoed Leiden heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van de kantonrechter. De zaak wordt ondersteund door de branchevereniging van het archiefwezen. "Niet alleen onze achterban, maar vooral ons publiek wordt gedupeerd door dit vonnis," aldus voorzitter Chantal Keijsper van BRAIN (Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland). "Het is van het grootste belang dat dit vonnis van tafel gaat."

Marianka Peters
Meer berichten