De Dijk, een dijk van een band vinden Nico Slappendel, Petra Luijkx en Martijn Vroom die de vesper rond De Dijk organiseren. Foto: Marianka Peters
De Dijk, een dijk van een band vinden Nico Slappendel, Petra Luijkx en Martijn Vroom die de vesper rond De Dijk organiseren. Foto: Marianka Peters

Ontmoet muziek van De Dijk tijdens vesper

'Hou me vast', 'Kan ik iets voor je doen' en 'Zo dichtbij'. De indringende songteksten van Huub van der Lubbe laten menigeen niet onberoerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist muziek van de De Dijk is gekozen voor een vesper in de Ontmoetingskerk.

Door Marianka Peters

Gouda - In navolging op de geslaagde Top2000 diensten in de Ontmoetingskerk, organiseerden de muziekvrienden Martijn Vroom en dominee Kees van den Berg vorig jaar een bijzondere dienst rond de Man in Black, Johnny Cash. "Dat was zo'n geweldig geslaagde avond en dat wilden we nog wel eens herhalen," stelt Martijn. "Toen Huub van der Lubbe de Lennaert Nijgh-prijs won, was het al snel duidelijk dat de vesper rond de muziek van De Dijk moest gaan."

Op woensdagavond 6 juni wordt in de Ontmoetingskerk aan de Dunantsingel een kerkelijke viering (vesper) met muziek van De Dijk gehouden. "De Ontmoetingskerk leent zich bij uitstek voor dit soort bijeenkomsten. Bovendien was onze vorige predikante Trijnie Bouw een echte fan van De Dijk, van wie zij regelmatig songteksten verwerkte in haar diensten. Dus de teksten van De Dijk zijn niet vreemd in deze kerk."

Overdenking
Nico Slappendel leidt deze avond de overdenking aan de hand van een liedtekst van De Dijk. "Over bijvoorbeeld het nummer 'Kan ik iets voor je doen' kun je al zoveel vertellen, maar ook andere liedteksten hebben een diepere betekenis," vult Nico aan. "Maar het wordt vooral een 'feel-good' avond en samen meezingen met De Dijk. Op een groot scherm komen de liedteksten te staan en ook krijgen de bezoekers een boekje met songteksten mee, die stemmen tot nadenken." Ook popkoor Voxpop zal een muzikale bijdrage aan de viering leveren.
Petra Luijkx is al jaren fan van De Dijk en bezocht Huub van der Lubbe tijdens zijn solo-voorstelling 'Wat Speelt'. "Ik heb hem toen over het plan van de vesper vertelt, en hij zei direct 'Doen!' en dat is dan erg leuk om te horen."

In zijn soloprogramma zingt Huub liedjes en vertelt hij de verhalen erachter. Over gebeurtenissen die hem inspireerden en over zijn helden. "En dat is ook precies de bedoeling van deze vesper," stelt Martijn. "Naast de succesvolle Top2000 kerkdiensten hopen we ook dat deze vespers met moderne muziek een terugkerende traditie gaan worden in de Ontmoetingskerk. Hier kan dit gewoon en er zijn nog vele singer-songwriters die voor een speciale vesper in aanmerking komen."

De vesper met muziek van De Dijk is op woensdagavond 6 juni in de Ontmoetingskerk (Dunantsingel 314). Deze begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) en zal een klein uurtje duren. Iedereen is welkom en meezingen mag. Na afloop is er volop gelegenheid om met elkaar bij een kopje koffie en thee te ontmoeten en na te praten. "En neem iemand mee! Dan wordt het nog leuker."

Marianka Peters
Meer berichten