Piroska Walraven en Ad Jonkers: Het hofje aan de Groenhovenweg wordt omgetoverd tot een Goudse Place du Tetre. Foto: Marianka Peters
Piroska Walraven en Ad Jonkers: Het hofje aan de Groenhovenweg wordt omgetoverd tot een Goudse Place du Tetre. Foto: Marianka Peters

Kunst kijken op Place du Tetre aan de Groenhovenweg

Heerlijk slenteren tussen de tientallen schildersezels, waarachter kunstenaars aan het werk zijn en genieten van kunst. Iedereen die wel eens in Parijs is geweest, kan zich het romantische Place du Tetre in de wijk Montmartre wel herinneren. Op 26 en 27 mei verandert één van de (parkeer)pleintjes aan de Groenhovenweg in een Goudse Place du Tetre.

Door Marianka Peters

Gouda - Gouwenaar Ad Jonkers (78) woont sinds een aantal jaren in één van de appartementen aan de Groenhovenweg. Na zijn pensioen kreeg hij tijd voor zijn hobby's, onder meer het bouwen van scheepsmodellen en schilderen, heel veel schilderen. "Maar inmiddels hangt mijn huis vol en ook de berging raakt vol met schilderijen," vertelt hij. "Onlangs is een bewonersvereniging Groenhovenweg opgericht om meer met elkaar in contact te komen en leuke activiteiten te organiseren. Tijdens een van de bijeenkomsten praat je met andere buurtgenoten, waarvan er opvallend veel aan het schilderen zijn en ook hun berging vol hebben staan. Om meer van elkaars werk te zien, kwam ik op het idee om ons hofje (parkeerplaats) om te toveren in een Place du Tetre voor een openlucht expositie."

Buurtvrouw Piroska Walraven, eveneens een enthousiaste schilder, sloot zich al snel aan en ook andere buurtbewoners volgden. Inmiddels is er een groep van tien kunstschilders, die aan de expositie deel gaan nemen. "Het is een try-out, met een uitbreiding van het aantal deelnemers volgend jaar. Want ik ben ervan overtuigd dat er nog veel meer schilders in deze appartementen wonen en die ook graag mee willen doen."

Op 26 en 27 mei wordt het 'hofje' aan de Groenhovenweg ter hoogte van de ingang van Sportcity (bij de huisnummers 161, 163, 165 . 249 tot en met 255) getransformeerd in een sfeervol pleintje, waar de kunstschilders van de Groenhovenweg gaan schilderen en hun werk zullen tonen. "We zijn trots op wat we doen en willen dat graag aan anderen laten zien," vult Piroska aan. "Het wordt een heel verrassend geheel, van abstract, modern tot klassiek, want iedereen heeft zo zijn eigen stijl." Dat de openlucht expositie samenvalt met de Goudse Hofstedendagen is een mooie bijkomstigheid."Vanaf de Bloemendaalseweg steek je zo door naar de Groenhovenweg."

Op zowel 26 als 27 mei is de openlucht expositie aan de Groenhovenweg vanaf 11.00 uur te zien. Mocht het onverhoopt slecht weer zijn, dan wordt de expositie verplaatst naar 16 en 17 juni. "Maar daar gaan we natuurlijk niet van uit."

Marianka Peters
Meer berichten