Tijd voor aflossing van de wacht

Voor Gouwenaar Karl Ehlert was het afgelopen vrijdag de laatste keer dat hij als erewacht bij het herdenkingsmonument op de Markt stond. Na 45 jaar vindt hij het tijd om de eretaak over te dragen aan de nieuwe generatie.

Door Marianka Peters

Gouda - "Het is een erebaan, die ik 45 jaar lang onafgebroken heb mogen vervullen," stelt de 74-jarige Karl. "Ik heb heb altijd met heel veel plezier gedaan, maar de laatste jaren wordt het toch zwaarder. Zo'n anderhalf uur stilstaan vergt toch wel de nodige energie."
Jarenlang vormde Karl, samen met Joop de Korte, neef van de Goudse verzetsstrijder Abraham de Korte, de erewacht tijdens de Dodenherdenking op de Goudse Markt. Bewapend en gekleed in een uniform van de Binnenlandse Strijdkrachten hield het tweetal aan weerszijden van het herdenkingsmonument de wacht. Karl is weliswaar in de Tweede Wereldoorlog geboren, maar was nog te jong om actief deel te nemen in het verzet. "Binnen de Bond van Oudstrijders was een schietvereniging en daar kwam ik nogal vaak. Toen vroeg de vader van Joop de Korte of ik erewacht tijdens de herdenking op 4 mei zou willen worden." Sinds 12 jaar is de plek van De Korte ingenomen door Maarten Regter. "Ik heb het altijd een hele eer gevonden, maar nu vond ik het tijd om te stoppen." Het 4-5 mei comité moet nu op zoek naar een vervanger, maar Karl houdt de deur op een kier. "Als er niemand gevonden wordt, kunnen ze altijd nog een beroep op mij doen, maar ik ga ervan uit dat er een waardige opvolger wordt gevonden. Bovendien blijf ik nog actief bij de 4-mei herdenking met onder meer de kransen ophalen bij de bloemist."

Marianka Peters
Meer berichten