Dodenherdenking met waardig statement

Door Marianka Peters

Gouda - Na jaren van afwezigheid heeft de organisatie Roze Jaar Gouda, namens de Goudse LHBT-gemeenschap weer bloemen gelegd bij het herdenkingsmonument op de Markt tijdens Dodenherdenking. De laatste keer dat dit gebeurde is alweer jaren geleden toen de COC Gouda nog actief was.

Het roze bloemstuk in de vorm van een driehoek werd geplaatst in het kader van Roze Zaterdag op 23 juni, waarvoor Gouda dit jaar gastheer is. De groep van zo'n veertig Gouwenaars droeg bovendien een omgekeerde roze driehoek op hun jas. De roze driehoek was oorspronkelijk één van de merktekens in Duitse concentratiekampen en werd gebruikt als herkenningsteken voor de vervolging van homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dit jaar kon Dodenherdenking op nog meer publiek rekenen als andere jaren. Nadat de deelnemers aan de drie Stille Tochten zich hadden verzameld bij het herdenkingsmonument en trompettist Jan Peter Smeman het signaal taptoe had gespeeld, volgde twee minuten stilte. Na het zingen van het Wilhelmus droeg Jannika Uittenboogaard, vwo-leerlinge van de Christelijke Scholen Gemeenschap De Goudse Waarden het gedicht van Willem Wilmink, "Ben Ali Libi", voor.

Daarna volgde de kranslegging, namens de Goudse bevolking door burgemeester Milo Schoenmaker en zijn echtgenote, namens het verzet en namens de veteranen. Kinderburgemeester Romaissa Magouh en haar wethouders legde samen met tientallen scholieren bloemen, gevolgd door het defilé. Tot slot werden bloemen gelegd door de organisatie van Roze Jaar Gouda.

Marianka Peters
Meer berichten