Andere jaren had schouwburgdirecteur Nel Oskam de programmering zelf in de hand, nu is het programma samen met de nieuwe programmeur Paul Stolwijk samengesteld. Foto: Marianka Peters
Andere jaren had schouwburgdirecteur Nel Oskam de programmering zelf in de hand, nu is het programma samen met de nieuwe programmeur Paul Stolwijk samengesteld. Foto: Marianka Peters

Theaterseizoen vol verrassingen

Youp van 't Hek, Freek de Jonge, Karin Bloemen, maar ook DI-RECT, Guus Meeuwis en Wibi Soerjadi, ze komen in het nieuwe seizoen allemaal weer naar Gouda met hun nieuwste show. Maar er is komend seizoen ook ruimte voor experimenteel theater, zo werd wel duidelijk tijdens de presentatie van het nieuwe Schouwburgseizoen.

Door Marianka Peters

Gouda - Maandagavond presenteerde cabaretier Dolf Jansen op geheel eigen wijze het 'Tipje van de Sluier' waarbij de Goudse Schouwburg de hoogtepunten van het nieuwe theaterprogramma bekend maakte. Maar toch voelde deze presentatie anders dan voorgaande jaren. Immers, het is het laatste jaar dat schouwburgdirecteur Nel Oskam betrokken is bij de programmering. In november gaat zij met pensioen. "Het programma is dit keer samen met onze nieuwe programmeur Paul Stolwijk samengesteld en dat ging erg goed. Ik ben heel benieuwd wat onze gasten ervan vinden," aldus Nel. "Ik draag de schouwburg met een gerust hart over."

Met bíjna 300 voorstellingen, 13 inleidingen, zes cursusavonden Toneelkijken, vijf Donderdagmatinees, vijf Series met Vroegboekvoordeel, vier premières en een stampottenbuffet kijkt de schouwburg weer uit naar een mooi theaterseizoen. Opvallend zijn de vijf creatieve samenwerkingen met Cultuurhuis Garenspinnerij en de zes voorstellingen in samenwerking met So What!

De avond werd geopend met een optreden uit het muziekspektakel Troje van Theaterbakkerheij, dat zaterdag in Haastrecht in première gaat. In september verhuist de theaterproductie naar de Goudse schouwburg. "Ik was al zo onder de indruk van de vorige voorstelling Titanic, dus was het logisch dat Troje ook naar de schouwburg komt."
Tijdens de avond kondigde Paul Stolwijk een aantal maatschappelijke voorstellingen aan, een paar internationale pareltjes en de zogenaamde 'omfietsvoor-
stellingen', voorstellingen waar je best een eindje voor om wilt fietsen. Zo geeft hij aan het heel bijzonder te vinden dat winnares van de Nederlandse Muziekprijs, violiste Maria Milstein, die samen met haar zus Nathalia op zondagmiddag 27 januari naar Gouda komt. En 'Façade: De Wereld van Mata Hari' van Claron McFadden & Muziektheater Transparant, "Hooggeplaatste mannen vielen in katzwijm als ze Mata Hari zagen dansen. Als Claron McFadden zingt gebeurt hetzelfde met het publiek," aldus Paul Stolwijk. Vanuit de hele wereld doen theatergroepen De Goudse Schouwburg aan, waaronder Australian Dance Theatre, het Amerikaans acrobatisch danstheater Momix, Cape Town Opera Chorus uit Zuid-Afrika, de Staatsopera van Tatarstan, de Duitse Familie Flöz, Americanazangeres Mary Gauthier en de Vlaamse choreograaf Jan Martens.

In de Goudse Post van woensdag 2 mei leest u het volledige artikel.

Op zaterdag 5 mei valt de gloednieuwe brochure voor theaterseizoen 2018-2019 op de mat. Voor iedereen die een brochure wil krijgen, maar het niet heeft ontvangen, is er een exemplaar af te halen bij o.a. de schouwburg aan de Boelekade, bij Cinema Gouda en in de Chocoladefabriek. Voorreserveren kan door middel van de bestelbon. Uw bestelbon moet uiterlijk op 1 mei bij de schouwburg binnen zijn om mee te gaan met de loting. Het reserveren gaat via een loting en de uitleg hiervoor is ook op de site van de schouwburg terug te vinden. Het programma staat vanaf 1 mei op www.goudseschouwburg.nl.

Marianka Peters
Meer berichten