Verhuizing Verzetsmuseum nagenoeg zeker

Door Marianka Peters

Gouda - Een Atelier voor Vrede en Vrijheid, een Maakplaats en een Vroman Vrede Route. Dit zijn de kernpunten van de doorontwikkeling van de Chocoladefabriek met nieuwe partners, waaronder Verzetsmuseum Zuid Holland, waarvan de verhuizing naar de Chocoladefabriek zo goed als zeker is.

De plannen voor de uitbreiding van de Chocoladefabriek met nieuwe partners op de tweede etage zijn gepresenteerd. De Chocoladefabriek wil, door samenenwerking met diverse organisaties, doorgroeien van 'huiskamer van Gouda' tot een bruisende leer- en maakplaats van Gouda. Een leer- en maakplaats waarin volgens de beoogde partners ook het DNA van Gouda terugkomt, en waarin plek is om in gezamenlijkheid invulling te geven aan een Atelier voor Vrede en Vrijheid.

De plannen worden op dit moment getrokken door de Bibliotheek Gouda, het Streekarchief Midden-Holland, het Atelier voor Vrede en Vrijheid en VR-Space. Tevens zijn de Stichting Taalontmoeting, de Goudse School, de Goudse Weekendschool en Kruim betrokken bij de doorontwikkeling van de Chocoladefabriek. Tot slot lopen er gesprekken tussen de bibliotheek en de Brede School om de toekomstige maakplaats op een goede manier vorm te geven.

In de plannen is geen plek voorzien voor Het Filmhuis. De partners in de Chocoladefabriek hebben overigens wel aangegeven mogelijkheden te (blijven) zien voor samenwerking rond het medium film en in de programmering van activiteiten.

De plannen worden nu omgezet in businesscases en een investeringsbegroting. De volgende stap is dan om duidelijk te maken welke financiën en verbouwingen er nodig zijn om de doorontwikkeling vorm te geven.

Marianka Peters
Meer berichten