T.o.v. deze artist impressie is het ontwerp enigzins aangepast.
T.o.v. deze artist impressie is het ontwerp enigzins aangepast.

Geen conferentieruimte in Turfmarktkerk

Door Marianka Peters

Gouda - De conferentieruimte is geschrapt, het gebouw wordt deels trapsgewijs lager en de rode dakpannen worden vervangen door leisteen met ingebouwde zonnepanelen, waardoor een visuele verbinding ontstaat met de Sint Janskerk. Bovendien wordt het hele appartementengebouw op de plek van de Turfmarktkerk gasvrij en duurzaam.

Met deze aanpassingen is eigenaar Khalid Boutachecourt ervan overtuigd genoeg concessies te hebben gedaan naar de omwonenden van de Clarissenhof, die grote bezwaren hebben tegen het nieuwe complex dat op de plek van de huidige Turfmarktkerk is gepland. De omwonenden willen op deze plek het liefst een stadspark of stadsvilla's en hebben zich inmiddels verenigd in de Vereniging De Turfmarktkerk. "De Vereniging wil een constructieve en meedenkende partij zijn in het gehele traject van sloop-, ontwerp- en uiteindelijk nieuwbouw op de voormalige Turfmarktkerklocatie," schrijft voorzitter Laurens Verhulst. Volgens Boutachekourt is het de bewoners hun goed recht om een vereniging op te richten. "De bewoners willen het liefst een stadspark, maar dat is geen optie. Daarvoor heb ik de kerk niet gekocht. Ik wil iets moois achterlaten voor Gouda, wat recht doet aan deze historische plek. Bovendien laat ik me door de grootste schreeuwers niet onder druk zetten. Ik wil de fatsoenlijke weg bewandelen en heb netjes binnen de lijntjes van het bestemmingsplan gekleurd. Bovendien hadden de bewoners vooraf kunnen weten dat er sinds 2003 al een goedgekeurd plan lag voor appartementen in de Turfmarktkerk. Als de kerk niet gesloopt had hoeven worden, had dit plan gewoon uitgevoerd kunnen worden."

De bouwvergunning voor in totaal 21 appartementen is inmiddels aangevraagd, waarbij ook direct de achterliggende loods, waar vier appartementen en parkeergelegenheid worden gerealiseerd, zijn meegenomen. "Ik heb verschillende bijeenkomsten met de bewoners gehad. Qua volume wordt het gebouw kleiner, deels lager, dus ik heb genoeg concessies gedaan. Ik heb begrip voor de buurt, maar ik hou ook rekening met de regelgeving. Ik wil het plan nu eerst laten toetsen door de gemeente voor eventuele aanpassingen, alvorens het aan de bewoners voor te leggen." De Turfmarktkerk is in zeer slechte staat en moet worden gesloopt. "De sloopvergunning heb ik al, deze week wordt het laatste asbest verwijderd. De sloop laat nog even op zich wachten, omdat een slooppand niet te verzekeren is als er geen bouwvergunning tegenover ligt. Bij slopen en bouwen binnen dit gebied is het wel belangrijk dat alle risico's met een verzekering zijn gedekt." De conferentieruimte op de begane grond is uit het aangepaste plan geschrapt, hiervoor in de plaats komen appartementen. Het gebouw is deels verlaagd terwijl een ander deel iets is verhoogd, maar nog altijd onder de toegestane hoogte. "Omwonenden van de Clarissenhof verwijten mij dat de kerk te dicht bij de huizen staat, maar de kerk staat er al sinds circa 1930, dus al veel eerder dan de woningen, die in 2009 gebouwd zijn. Bovendien heeft de aannemer destijds een meter van mijn grond 'afgepakt'. Tussen de kerk en nieuwbouw Clarissenhof moest drie meter ruimte overblijven, dat is nu twee meter. Om straks toch makkelijk te kunnen parkeren, ben ik al gedwongen in te schikken, maar verder ga ik niet. Ik hoef niet de dupe worden van de fouten van een ander."

Naast minder volume, deels lager, gasvrij en duurzaam, is een andere opvallende wijziging in het plan de vier appartementen die in de achterliggende loods worden gerealiseerd. "Omwillle van de privacy van de bewoners van de Clarissenhof bestaan de achterkanten van de appartementen uit blinde muren. Al met al is dit plan in mijn beleving het hoogst haalbare."

Marianka Peters
Meer berichten