Zes Goudse kaasjes in serie Gouden Boekjes

Gouda - Ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van Gouda bij Kaarslicht verscheen in de bekende serie Gouden Boekjes, de speciale uitgave 'De Goudse Kaarsjes'. Dit boekje kwam zelfs terecht in de bestsellerreeks en dat smaakt naar meer. Binnenkort verschijnt een nieuw Gouden Boekje met een typisch Goudse tintje, 'Zes Goudse kaasjes'.

Door Marianka Peters

Initiatiefnemers van het Gouden Boekje zijn Ronald van Rossum en Marien Brand, beter bekend als de Vromannetjes. "Het begon allemaal met het beeld van Leo Vroman op het dak van de Chocoladefabriek," vertelt Marien enthousiast. "We voelen ons betrokken bij de stad en vinden het leuk om naast ons werk dingen voor de stad te blijven doen." Zo nam het tweetal het initiatief voor het Gouden Boekje 'De Goudse Kaarsjes', geschreven en geïllustreerd door Harmen van Straaten. Direct na Kaarjesavond ontstond het idee voor een tweede Gouden Boekje. Vooraf stond vast dat dit weer in samenwerking met de in Gouda geboren en opgegroeide Harmen van Straaten zou zijn. "Natuurlijk was ik direct enthousiast," voegt Harmen toe. "Ik ben inmiddels klaar met de tekst en op een paar tekeningen na, kan het naar de drukker."

Het boekje 'Zes Goudse kaasjes' is een zogenaamd terugtelboekje en gaat over zes Goudse kaasjes, die op reis gaan naar zes continenten, waaronder Amerika, Azië, Afrika en Europa en onderweg spannende avonturen meemaken. "Het gaat dus niet om het kaasmaken, maar om de Goudse kaas als exportproduct," legt Ronald uit. Bart Jansen van Boekhandel Verkaaik is bereid gevonden om de productie en distrubutie voor zijn rekening te nemen. "De serie Gouden Boekjes, herkenbaar aan de goudkleurige rug, kent een rijke historie. De allereerste kwam uit in 1953, nu 65 jaar later komt het een typisch Gouds boekje uit." De oplage van het boekje is 6000, waarvan 1000 stuks in de Engelse vertaling. Tijdens de opening van de Kinderkaasmarkt wordt het boekje, dat 7,50 euro kost, gelanceerd. "Maar dit is zeker niet de laatste," verklapt Marien. "Het volgende boekje is de stroopwafel en dan hebben we nog plateel en Goudse pijpen. We kunnen nog even vooruit." Ronald vult aan: "In 2022 moet de serie van 4 à 5 boekjes compleet zijn met een fraaie cassette."

Op 14 juni is de opening van de Kinderkaasmarkt, daar wordt het Gouden Boekje 'Zes Goudse Kaasjes' gepresenteerd. Het boekje zal onder meer te koop zijn (7,50) bij Boekhandel Verkaaik aan de Lange Tiendeweg en de VVV in de Waag.

Marianka Peters
Meer berichten