Actiegroep tegen kerkdienst Roze Zaterdag

Door Marianka Peters

Gouda - Een aantal bezorgde kerkgangers is een petitie gestart tegen de geplande geloofsdienst in de Goudse Sint Jan op Roze Zaterdag op 23 juni. De petitie heeft in drie weken tijd slechts 22, overwegend anonieme, handtekeningen opleverd en is inmiddels ingetrokken. Op Facebook is de actiegroep nog wel actief.

Volgens de initiator van de petitie moet de Sint Jan zich als christelijke gemeente houden aan de geboden van God. "De Bijbel en de christelijke traditie zijn heel duidelijk; seksualiteit is tussen man en vrouw en hoort in het huwelijk, en niet tussen twee mannen of twee vrouwen. De LHBT-beweging verwerpt deze christelijke leer," zo valt te lezen. "Daarom mag de Sint Jan geen podium geven aan een Roze Zaterdagdienst en verzoekt de Raad van Kerken deze dienst op te schorten." Op een enkeling na zijn alle handtekeningen anoniem geplaatst. Op Facebook is eenzelfde actiegroep actief, die in alle beslotenheid opereert. "Wij hebben niets tegen homo's, we willen alleen niet dat ons kerkgebouw wordt gebruikt om daar hun propaganda te verkondigen," is één van de reacties.   
Rik Zutphen, beter bekend als de Droominee, is er klaar mee. "Leuk dat ik een kwartier mocht posten in jullie members-only-groep; jammer dat jullie me eruit gegooid hebben. Jullie hebben me in ieder geval een goede uitgaanstip gegeven; ik ga zeker naar de dienst! Jammer dat zo'n petitie/flyer meteen gevolgen heeft voor alle mooie initiatieven, die meteen ook negatieve petities aan hun broek krijgen."

Jan-Willem Fortuin van de Goudse raad van kerken gaf naar aanleiding van vragen van OUTtv de volgende korte reactie: "De Raad van Kerken Gouda distantieert zich van de petitie en de initiatiefnemer. Wij zien uit naar een mooie viering, waarin respect voor elkaar centraal staat."

Om te bouwen aan begrip, acceptatie, respect en participatie is Roze Zaterdag hét moment om diversiteit in al haar facetten te laten zien. Vorig jaar werd Roze Zaterdag in Den Bosch gehouden, waar ook een geloofsviering gepland stond. Deze dienst werd op het laatste moment door de Bisschop gecanceld.

Gouda heeft dit jaar de eer om Roze Zaterdag op 23 juni te organiseren. Het thema is diversiteit en volgens de organisatie gaat dit veel verder dan LHBT'ers. "Diversiteit zit ook in verschillende culturen, geloofsovertuigingen, blank of gekleurd," zei Tamara Rosenbach van de organisatie afgelopen week nog tijdens een bijeenkomst over diversiteit van Stichting 21 maart. "Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent. Het doel is dat je weer geïnteresseerd bent in die ander." De organisatie van Roze Zaterdag Gouda is en wil geen partij zijn in de discussie en onthoudt zich van commentaar.

(persoonlijke reactie als ambassadeur 21 maart)

"Een en ander maakt wel duidelijk dat er nog enorm veel onbegrip is over de bedoelingen van Roze Zaterdag. Er is dus nog veel werk te verrichten, eer alle mensen elkaar respecteren en accepteren zoals ze zijn, zoals vermeld in artikel 1 van onze grondwet, waarvan de tekst duidelijk zichtbaar is in het Huis van de Stad."

Goudse Post
Meer berichten