Lieke de Bie, Anne-Lotte Trommel en Sarah de Hoop van Scouting Wilo poetsen de Stolpersteine van de familie Van Monnikendam, die Achter de Vismarkt liggen. Foto: Marianka Peters
Lieke de Bie, Anne-Lotte Trommel en Sarah de Hoop van Scouting Wilo poetsen de Stolpersteine van de familie Van Monnikendam, die Achter de Vismarkt liggen. Foto: Marianka Peters

Struikelsteentjes blinken weer

Door Marianka Peters

Op dinsdagochtend 24 april plaatst Gunter Demnig zestien nieuwe Stolpersteine op zeven plekken in Gouda. Voorafgaand aan de nieuwe plaatsing hebben leden van Scouting Wilo de 222 gedenksteentjes, die op 52 locaties in de stad liggen, schoongemaakt en opgepoetst.

Gouda - Na uitleg over de Stolpersteine, gingen de kinderen in groepjes aan het werk. Met de adressenlijst binnen handbereik, begeleidde Femke van Dijk van Scouting Wilo de elfjarigen Anne-Lotte Trommel, Sarah de Hoop en Lieke de Bie langs de gedenksteentjes, die na flink poetsen weer blonken in de zon. "Het was echt nodig, want het messing van de Stolpersteine verweert. Door het poetsen worden de namen ook weer goed leesbaar," aldus Soesja Citroen van Stichting Gouds Metaheerhuis en coördinator van de Stolpersteine. "Zoals inmiddels ook een mooie traditie is, bereiden leerlingen van het Wellant College de stoepen voor op de plaatsing op 24 april."

Het is voor de negende keer dat de bedenker van de Stolpersteine, Gunther Demnig, naar Gouda komt voor de plaatsing van de struikelsteentjes. 's Middags doet hij hetzelfde in Den Haag. Aan de Lange Groenendaal 84 komen drie steentjes voor koopman Levie Gompers (68), zijn echtgenote Anna Gompers-van Kloeten (71) en hun zoon Mozes Gompers (42). Vervolgens worden voor een winkelpui aan de Kleiweg drie Stolpersteine geplaatst voor Mendel Emanuel Bienstock (64), zijn echtgenote Roza Bienstock-Reif (61) en hun zoon Willy Bienstock (33). Ook aan de Jan Luykenstraat 14 komen drie Stolpersteine voor fototechnicus Curt Julius Loewenthal (40), Felicia Loewenthal-Lewek (35) en hun baby Ellen Maryke Loewenthal (0). Aan de A.G. de Vrijestraat 18 komen twee Stolpersteine voor touwspinner Julius Reis (64) en zijn echtgenote passementwerkster Hedwig Reis-Apfelbaum (47) en op de stoep van Joubertstraat 201 worden koopman Hans Werner Hirsch (32) en zijn jonge vrouw Gerda Liselotte Hirsch-Reis (22) met een steentje herdacht. Naaste familieleden zullen aanwezig zijn bij de plaatsing aan de Krugerlaan 94 voor chazan Eliazer van der Hoeden (28) en juriste Betty van der Hoeden-Bonn (31).
Tot slot wordt op de stoep aan de overkant van Piersonweg 6 een steentje geplaatst voor koopman Izak van Dantzig (84). Izak van Dantzig werd in Gouda geboren op 16 september 1858. Net als zijn vader was hij koopman. In 1886 trouwde hij met Roosje van Aalst; ze kregen drie kinderen. In januari 1933 verhuisde het echtpaar van de Wijdstraat 2 naar de Piersonweg 6. Eind 1936 stierf echtgenote Roosje van Aalst op 78-jarige leeftijd. Izak bleef als weduwnaar op de Piersonweg wonen. Vanaf dit woonadres moest de bejaarde Izak in 1942 op transport naar Westerbork en direct door naar Auschwitz. Op 26 oktober 1942 werd hij daar omgebracht, hij was toen 84 jaar.
Ook bij deze plaatsing zullen naaste familieleden aanwezig zijn. "Met deze nieuwe gedenksteentjes voor de vermoorde Joodse Gouwenaars komen we op 238 Stolpersteine op 59 adressen in Gouda, nog 149 te gaan," stelt Soesja.

Goudse Post
Meer berichten