Hoofdagent Ton van den Berg (l) samen met collega op surveillance met de nieuwe Stormer. Foto: PR
Hoofdagent Ton van den Berg (l) samen met collega op surveillance met de nieuwe Stormer. Foto: PR

Geen pardon voor snelheidsduivels

Gedurende het toeristenseizoen lekker varen op de Reeuwijkse Plassen. Voor de dienstdoende agenten en BOA's van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk lijkt het een mooie luizenbaan, maar de werkelijkheid is anders.

Door Marianka Peters

Reeuwijk - Zodra de eerste lentezon zich laat zien en watersportliefhebbers weer massaal het water op gaan, komt ook de vaarpolitie weer in actie in het Reeuwijks plassengebied. Want zowel in het verkeer als op het water gelden wettelijke regels, waaraan men zich dient te houden.
Dat de controle op het water geen overbodige luxe is, weet ook hoofdagent Ton van den Berg. Sinds anderhalf jaar maakt hij deel uit van het vijfkoppige team van de vaarpolitie. "Er wordt streng gecontroleerd op de aanwezigheid van de jaarlijkse verplichte vergunning. Deze moet duidelijk zichtbaar op de boot zijn geplakt. Vaak zien we dat men de vergunning nog niet heeft aangeschaft en dan riskeert men een boete, die met zo'n 90 euro vele malen hoger is dan de kosten van de vergunning" vertelt hij. "De handhaving wordt aangescherpt. Wij hanteren de wettelijke regels, die zowel in het verkeer als op het water gelden. Dat betekent dat de maximum snelheid zes kilometer per uur is, en het toegestane alcoholpromillage (0,5) gelijk is aan het maximum om een voertuig te mogen besturen. Ook gaan we de surveillance en alcoholcontroles in de avonduren intensiveren."
Op de overige spelregels die in het plassengebied gelden, zoals het verbod op waterskiën en het slepen van kinderen in een rubberbootje of op een luchtbed, wordt ook strenger gehandhaafd. "De regels zijn aanzienlijk aangescherpt, zoals het 'slepen'. Aan een touw achter een boot hangen is natuurlijk spannend, maar tegelijkertijd levensgevaarlijk en verboden. Dat weten we nog van twee jaar geleden toen een jongen door de schroef van de boot werd geraakt en kwam te overlijden."

Mede door de komst van Landal Green Park, wordt het steeds drukker op de Reeuwijkse Plassen, hetgeen de nodige overlast met zich meebrengt. Bewoners van het Plassengebied ervaren veel overlast van watersporters en -recreanten die te hard, luidruchtig en 's nachts varen. Daarom zijn de regels dit jaar aangescherpt en wordt er strenger gehandhaafd op alcohol, snelheid en gedrag. Hoewel de sociale controle op het water groot is en schippers er niet voor terugdeinzen elkaar op hun gedrag aan te spreken, zijn er toch nog altijd watersporters die het met de regels niet zo nauw nemen. Bleef het vorig jaar nog beperkt tot waarschuwingen, nu worden snelheidsduivels of schippers met teveel alcohol op direct op de bon geslingerd en riskeren zij een vaarverbod.

De gemeente heeft volledig meegewerkt aan de verscherping van de vaarregels rondom de Reeuwijkse Plassen. Doel van de regels is om de drukte in goede banen te leiden en de natuur en particulier bezit te beschermen.
Sinds vorig jaar heeft de politie een gloednieuwe boot, een Stormer met een motorvermogen van 175 pk. "Onze boot is een echte blikvanger, supersnel en uiterst wendbaar. Vorig jaar hebben we de boot goed kunnen uittesten. Inmiddels is de boot weer helemaal klaar om ingezet te worden."
De agenten die deel uitmaken van het vaarteam zijn twee jaar geleden volledig opgeleid. "We hebben allemaal ons politiebekwaamheidsdiploma, dat houdt in vaarbewijs 1 en 2, koersbepaling, navigatie en marifoongebruik. Hierdoor kunnen wij ook landelijk worden ingezet op grotere wateren, zoals de Waddenzee en IJsselmeer."
Omdat de inzetbaarheid van de politie beperkt is, werken de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en Stichting Veen, beheerder van de Reeuwijkse Plassen, nauw samen op het gebied van handhaving door het inzetten van twee gemeentelijke Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (BOA). De BOA's beschikken over een eigen, door de gemeente en Stichting Veen ter beschikking gesteld boot.

Ook kunt u informatie over de regels vinden op de website van de gemeente via www.bodegraven-reeuwijk.nl/reeuwijksplassengebied of op de website van Stichting Veen via www.stichtingveen.nl.

Goudse Post
Meer berichten