FF Tussendoor - Krakers in huis

Het Openbaar Ministerie heeft de handen vol aan zo'n zestig uitgeprocedeerde asielzoekers, die woningen hebben gekraakt in Amsterdam Oost. Volgens wijkbewoners zorgen de krakers voor een grimmige sfeer en dan draagt een buurtfeest om elkaar beter te leren kennen ook niet echt bij tot wederzijds begrip. Nu heeft de rechter bepaald dat de krakers acht weken de tijd krijgen om de woningen te verlaten. Betekent deze precedentwerking dat iedereen die voor twee maanden een dak boven zijn hoofd wil, zomaar een huis kan kraken?

Ieder voorjaar zijn er ook in onze eigen binnenstad krakers actief. Weliswaar van een ander kaliber, maar ze zijn niet minder brutaal. Bovendien zorgen deze gevleugelde scharrelaars voor de nodige overlast. De duiventil bij de Nieuwe Markt zit vol broedende duiven. Niet de allerslimsten, want ze hebben niet eens in de gaten dat hun eieren dagelijks worden vervangen door stenen exemplaren. Daar zit je dan een paar weken met je kont op een ijskoude steen. Nee, dan de slimmeriken onder het duivenvolk, die zoeken elders hun geluk. Onder bruggen, in afgelegen hoekjes, overal in de binnenstad zie je broedende duiven, op zo'n afstand dat de menselijke hand er niet bij kan.

Zo nestelt een koppeltje duiven bij mijn overbuurvrouw in de overloop van een regenpijp en op mijn dak heeft een verliefd stelletje bezit genomen van ons rookkanaal. Lekker warm en de ventilatiekap zorgt ervoor dat het nest droog blijft. Nadeel is wel dat onze cv-ketel constant uitvalt omdat de warmte niet weg kan. Wij zijn dus voorlopig al van het gas af.

Omdat ik door mijn hoogtevrees al misselijk word als ik op een pak natte kranten sta, ging manlief de ladder op om het liefdesnest te ontruimen. Tenslotte is hij, als voormalig landmachtofficier, veel beter in klimmen en klauteren dan ik. Over de dakgoot heen keek hij recht in de kraaloogjes van een broedend duivinnetje. Daarvan smelt zelfs een veteranenhart. En ik ben wat dat betreft ook een watje. Dus we laten de kraamkamer maar even voor wat het is. Over uiterlijk acht weken zal de familie duif het 'pand' vrijwillig verlaten. Daar hoeft geen rechter aan te pas te komen.


Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten