Teus de Kruif, Peter Boersma, Christine en Marco Luk zijn weer helemaal klaar voor de 12e editie van Strips op de Markt. Foto: Marianka Peters
Teus de Kruif, Peter Boersma, Christine en Marco Luk zijn weer helemaal klaar voor de 12e editie van Strips op de Markt. Foto: Marianka Peters

Strips met een knipoog naar Roze Jaar Gouda

Door Marianka Peters

Gouda - Stripliefhebbers opgelet. Het nieuwste Urbanus-album (deel 178) is in aantocht. Op zondag 6 mei wordt het nieuwste album gepresenteerd en voor deze gelegenheid is een speciaal gemaakte prent gemaakt. Tevens komt Lucky Luke op de 12e editie naar Gouda. The Lonesome cowboy maakt persoonlijk zijn opwachting op de Goudse Markt net als enkele andere co-players die de beurs opvrolijken met hun aanwezigheid.

Noteer zondag 6 mei in je agenda, want er is nog veel meer te beleven tijdens Strips op de Markt. Zoals vaker zoekt Strips op de Markt de samenwerking met andere Goudse instanties of initiatieven. Omdat Gouda dit jaar Roze Zaterdag mag organiseren, was dit de ideale gelegenheid om samenwerking te zoeken.

Een aantal gasttekenaars is gevraagd een tekening in het kader van Roze Zaterdag te maken. Uit de vele verrassende inzendingen heeft het bestuur van Roze Jaar Gouda een selectie gemaakt. Deze thematische tekeningen verschijnen in een beperkte oplage in speciale portfolio. Een collectorsitem pur sang. Wil je zeker zijn dat je deze portfolio kunt bemachtigen, dan kun je deze nu al reserveren via teus@stripsopdemarkt.com. Op de dag zelf is de organisatie van Roze Jaar Gouda aanwezig met een kraam.
De hoofdgasten van dit jaar zijn Willy Linthout en Steven de Rie die samen de strip Urbanus tekenen. Willy Linthout is de hoofdtekenaar en Steven de Rie werkt al jarenlang als zijn assistent en helpt bij inkten en inkleuren. Bij het bedenken van de scenario's van de verhalen speelt ook Urbanus zelf een rol. De stripreeks Urbanus kent een lange geschiedenis. Al in 1987 verschijnt het eerste album. Nu, ruim dertig jaar later, staat de reguliere albumteller al op 178 delen! Daarnaast verscheen er een enorme hoeveelheid speciale uitgaven: vele luxe, reclame- en festivaluitgaven zagen in de afgelopen jaren het daglicht. Willy Linthout werkt nog altijd met veel plezier aan de reeks en zag zijn stripheld ook gebruikt worden voor merchandising-doeleinden en overige reclame-uitingen. Het nieuwe Gouds Stripbier is dit jaar voorzien van een door Willy Linthout getekend etiket. Een niet te missen item voor Vaderdag voor zowel bier- als stripliefhebbers!

De jaarlijkse Stripveiling met kavels voor jong en oud, arm en rijk maakt ook dit jaar weer onderdeel uit het van het programma. Aan de voorzijde van het stadhuis zullen halverwege de middag de kavels worden geveild. De kavellijst bestaat uit klassieke strips en actuele uitgaven. Onder andere de originele tekening van het bieretiket zal onder de hamer gaan. "In de Franse zaal boven De Zalm bevindt zich een speciale Urbanus-tentoonstelling. We hebben hierbij de medewerking van een Nederlandse stripliefhebber die een deel van zijn collectie wil tentoonstellen," vertelt Teus de Kruif van de organisatie. "We hebben dit jaar ook weer een scala aan gasttekenaars. Inmiddels staan er al meer dan 30 op onze lijst die deels in de Burgerhal onder het stadhuis zitten en deels in de Franse Zaal boven café-restaurant De Zalm." Zoals gebruikelijk treft u vertrouwde onderdelen aan zoals een tentoonstelling, signerende tekenaars, nieuwe stripuitgaven, een veiling, Gouds Stripbier en een reeks aan winkeliers, particuliere handelaren, striporganisaties en uitgeverijen. Naast Willy Linthout en Steven de Rie (Urbanus), komen Tim Artz & Henrieke Goorhuis (Bommel en Tom Poes) wederom naar Gouda en uiteraard ontbreekt onze Goudse Post cartoonist Peter Boersma niet op deze dag.

Goudse Post
Meer berichten