Italia neonlicht in schatkamer Museum Gouda

Gouda - De authentieke stoeltjes moeten nog komen, maar de karakteristieke neonreclame van IJssalon Italia hangt in de schatkamer van Museum Gouda.

Arno Bakker (r) heeft de neonreclame de afgelopen weken gerestaureerd. "Een hele klus," zegt hij. "Het is heel dun glas en er zaten nog ouderwetse afsmeltpuntjes aan. Het zweet stond letterlijk in mijn handen bij het afmonteren. Bij het minste of geringste breken die afsmeltpuntjes en dan loopt de verlichting leeg. Er hingen ook hele zware transformatoren aan." Dat het licht nog brandde vond Arno verbazingwekkend. "Neon hoort niet warm te worden. Deze letters werden gloeiend heet en op de houten achterwand in de ijssalon zag je duidelijk brandplekken. Ik heb het licht minder sterk gemaakt, zodat het niet meer warm wordt, want dat is heel gevaarlijk." De neonreclame is aangebracht op een plaat en hangt inmiddels in de schatkamer van Museum Gouda. Centrummanager Ronald van Rossum bracht museumdirecteur Marc de Beyer op het idee om de stoeltjes en neonreclame een plekje te geven in het museum. De Beyer: ,,We weten dat Gouwenaars heel veel herinneringen hebben aan IJssalon Italia. En wij zijn niet alleen een museum met dingen van vroeger, maar kijken ook wat van belang is om de bewaren voor de toekomst. We vinden dit Gouds erfgoed en willen ook recente verhalen vertellen aan het publiek."

Enkele weken geleden mocht de Goudse Post de laatste interieurfoto's maken van Italia IJssalon aan de Markt. Toen was al bekend dat de karakteristieke neonreclame en een deel van het interieur een tweede leven zou krijgen. Danilo Agnoli, eigenaar van Italia IJssalon heeft de neonverlichting en een aantal stoeltjes gedoneerd aan Museum Gouda. 

Goudse Post
Meer berichten