D66 blijft in Gouda grootste partij

Door Marianka Peters

Gouda - Ondanks de twee zetels verlies blijft D66 met in totaal 3784 stemmen, dus goed voor vier zetels, de grootste partij in Gouda. De ChristenUnie staat op plek twee met 3524 stemmen en beleef stabiel op vier zetels staan. Gouda Positief, die vooraf hoopte op een enorme stijging verloor één zetel en ging van vier naar drie zetels met in totaal 3106 stemmen.

De opkomst in Gouda was met 56,9 procent iets hoger dan vier jaar geleden, toen ging 55,9 procent van de stemgerechtigden naar de stembus. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Gouda zijn vijf partijen op vier zetels geëindigd. Dat betekent wederom een versplintering, waardoor er hoogstwaarschijnlijk weer een brede coalititie van minimaal vijf partijen nodig is voor een stevige meerderheid. Lijsttrekker Thierry van Vugt van D66 zal als grootste partij de coalitie-onderhandelingen gaan opstarten. Tijdens de uitslagenavond in het Huis van de Stad sprak Thierry bij de rechtstreekse uitzending van TV Gouwestad nog gekscherend over de 'wonderboy' van D66, en met 1604 voorkeursstemmen zit hij er niet veel naast. Vier jaar geleden was het nog Daphne Bergman die met een record van 3909 voorkeursstemmen een plek verwierf in het college. Maar zoals bekend is Bergman begin januari benoemd tot waarnemend burgemeester van Beuningen, waardoor de partij het geheel op eigen kracht moest zien te klaren. Thierry heeft de afgelopen maanden het wethouderschap op zich genomen en naar eigen zeggen is hij weer beschikbaar voor deze functie.

De VVD is op de weg terug en ging van drie naar vier zetels. Toen nog maar 90 procent van de stemmen waren geteld, zei lijsttrekker Ronald Verkuijl (met 2033 voorkeursstemmen de meest populaire kandidaat) direct dat hij zijn verantwoordelijkheid zal nemen. "We kijken niet meer terug op de vorige periode, maar gaan er helemaal blanco en zonder verwijten voor en zullen onze verantwoordelijkheid nemen."

CDA-lijsttrekker Huibert van Rossum kon zijn blijdschap maar nauwelijks in bedwang houden, na het zien van de voorlopige uitslag. Want dat is het nog steeds. De definitieve uitslag wordt begin volgende week verwacht. Zijn partij won één zetel en gaat van drie naar vier.

Daar waar de PvdA in andere gemeenten behoorlijk kelderde, bleef dit de Goudse afdeling bespaard. Het Mohandis-effect (= terugkeer van Mohammed Mohandis in de Goudse gemeenteraad) heeft kennelijk gewerkt. Na lijsttrekker Rogier Tetteroo (1162 voorkeursstemmen) brachten 538 Gouwenaars hun voorkeursstem uit op het voormalig Tweede Kamerlid. Verrassend was dat de nummer 3 op de lijst, Sophie Heesen, met 18 jaar het jongste raadslid, met 703 voorkeursstemmen Mohammed voorbij streefde. De PvdA verloor tot ieders verrassing 'slechts' één zetel en ging van vijf naar vier. Een mooie opsteker ook voor Gouda's 50+ partij. Alle inspanningen, die in de afgelopen vier jaar zijn gebezigd worden nu beloond met een extra zetel. Daarmee gaat de Goudse 50+ partij naar drie zetels. Hetzelfde geldt voor Groenlinks die ook van twee naar drie zetels ging.

Gemeentebelangen Gouda, die door een onverwachte breuk vier jaar geleden met Gouda Positief, als eenpitter moest zien de handhaven in de Goudse raad, werd beloond met één zetel, waardoor Jan de Koning alle taken voor de komende vier jaar kan delen. Hoogstwaarschijnlijk zal dit Marja van Dijck zijn die na de lijsttrekker de meeste voorkeursstemmen haalde.

Gelijkblijvers waren er ook, de SGP bleef stabiel op twee zetels staan en dat geldt ook voor ChristenUnie (vier zetels) en de Partij voor de Dieren (één zetel)

Tegelijkertijd waren er ook verliezers, zoals Gouda Positief, die ondanks hun actieve en soms opmerkelijke campagne van vier naar drie zetels kelderde en de SP, die het de komende vier jaar slechts met één zetel moet doen. Nieuwkomer Jezus Leeft haalde de kiesdrempel niet en komt niet in de raad.

In totaal zijn er in Gouda nu vijf partijen met vier zetels, dus in totaal 20 zetels. (D66, PvdA, VVD, CU, CDA) Met in totaal 35 raadszetels is dit een stabiele meerderheid. Of Gouda Positief na de nederlaag nog mee wil onderhandelen is nog niet bekend. Ondanks de twee zetels verlies van D66 blijft dit de grootste partij en mag Thierry van Vugt de coalitiebesprekingen starten. Verwacht wordt dat dit vanwege de versplintering een niet eenvoudige klus gaat worden.

Maandagavond 26 maart komt de raad bijeen om de strategische verkenning voor 2018-2022 door te spreken. Woensdagavond 25 maart neemt de oude raad afscheid, een dag later wordt de nieuwe raad geïnstalleerd.

Goudse Post
Meer berichten