Leden van bestuur en werkgroep MIV Assalam. Foto: Marianka Peters
Leden van bestuur en werkgroep MIV Assalam. Foto: Marianka Peters

Wijkmoskee in Lidl Oosterwei

Door Marianka Peters

Gouda - De gemeente heeft een intentieovereenkomst gesloten met MIV Assalam voor de realisatie van een islamitisch centrum annex moskee aan de Antwerpseweg voor maximaal 350 bezoekers. De bestaande wijkmoskee aan De Rijkestraat wordt verplaatst naar de voormalige Lidl supermarkt aan de Dunantsingel, die plaats biedt aan 500 personen. Voor beide locaties worden beheerovereenkomsten gemaakt met afspraken om overlast tegen te gaan.

Dit is de uitkomst van langdurig overleg tussen de gemeente en islamitische gemeenschap. Burgemeester Milo Schoenmaker zegt blij te zijn dat er na een jarenlange zoektocht naar extra bidplaatsen voor met name Bloemendaal-Plaswijck eindelijk een oplossing is gevonden. "Nadat eerdere vergunningen waren afgewezen en het onderlinge vertrouwen ver te zoeken was, zijn we medio vorig jaar de dialoog met elkaar aangegaan, waarvan dit het resultaat is. Nu de intentieovereenkomst er ligt, kan de vergunning voor de verbouwing, die naar schatting een jaar gaat duren, worden aangevraagd."

Ondertussen kampt MIV Assalam met een capaciteitstekort aan bidplaatsen. Daarom wordt de Lidl-locatie aan de Dunantsingel geschikt gemaakt als wijkmoskee. Vorig jaar is de Lidl-locatie ook al in gebruik geweest tijdens de Ramadan. Dankzij goede afspraken met de buurt heeft dit toen nauwelijks tot overlast geleid. "Voor ons is het belangrijk dat wij als islamitische gemeenschap ons geloof kunnen belijden in goede harmonie met de omgeving," benadrukt een woordvoerder namens het moskeebestuur van Assalam. Aanstaande maandagavond is er een inloopavond voor omwonenden in de Ontmoetingskerk aan de Dunantsingel. Daar worden de plannen nader toegelicht en kunnen omwonenden hun mening geven.

Het gebruik van de Lidl-locatie als moskee wordt aangegaan voor de duur van één jaar. Daarna volgt een evaluatie met alle betrokkenen. "Het is geen vrijbrief dat dit definitief is. Uitsluitend bij een positieve evaluatie, draait de Lidl-locatie als definitieve moskee mee in de wijkontwikkeling," stelt wethouder Rogier Tetteroo (wijkontwikkeling).
Het is de bedoeling dat de Lidl-locatie voor 12 mei (begin Ramadan) in gebruik kan worden genomen. Dan moet ook de beheerovereenkomst en klankbordgroep 'opgetuigd' zijn. De huidige moskee aan De Rijkestraat blijft voorlopig beschikbaar als ontmoetingscentrum. "We willen het echt samen met de buurt doen. Het zou mooi zijn als dit gebouw samen met de apotheek kan worden meegenomen in de wijkontwikkeling van De Rijkestraat, maar dat is een lange termijngedachte. In ieder geval moeten de portocabines naast de moskee zo snel mogelijk weg."

In het pand Antwerpseweg 1 wordt een islamitisch cultureel centrum gevestigd met diverse maatschappelijke activiteiten, zoals integratiebevordering, kleinschalig onderwijs, dodenwassing en de tweede verdieping wordt het domein voor vrouwen. Met de realisatie van Antwerpseweg 1 is de mogelijke vestiging van een moskee aan de Spoorzone nog niet van de baan. "Het bestemmingsplan voor de Spoorzone is verruimd met wonen en maatschappelijke functies. Daar zou een gebedshuis in passen, maar daarover bestaat nog geen zekerheid en daarovergaan we nu nog niet beslissen," aldus Tetteroo.

Aanstaande maandagavond 12 maart is er een informatieavond voor bewoners in de Ontmoetingskerk aan de Dunantsingel. Alle omwonenden hebben hiervoor inmiddels een uitnodiging ontvangen.

Marianka Peters
Meer berichten
Shopbox