Toonkunst Gouda, olv Leo Rijkaart, laat in het jubileumjaar zien dat het repertoire zich ook uitstekend leent voor optredens buiten kerken en concertzalen. Foto: Marianka Peters
Toonkunst Gouda, olv Leo Rijkaart, laat in het jubileumjaar zien dat het repertoire zich ook uitstekend leent voor optredens buiten kerken en concertzalen. Foto: Marianka Peters

Eeuwfeest Toonkunst Gouda

Door Marianka Peters

Gouda - Een spectaculair bakfietsconcert, een openlucht concert met medewerking van stadsbeiaardier Boudewijn Zwart en een muzikale tour langs de Goudse zorgcentra. Toonkunst Gouda bestaat 100 jaar en treedt tijdens het jubileumjaar vaker naar buiten dan ooit. 'Zo zag het publiek Toonkunst Gouda nog nooit', aldus de enthousiaste jubileumcommissie.

De aftrap voor het eeuwfeest is op dinsdagavond 13 maart in het repetitielokaal van Toonkunst Gouda in de Vrije School de Ridderslag. Dan wordt een 120 pagina tellende glossy gepresenteerd. "De glossy is net zo veelzijdig als wij, met leuke anekdotes, een korte terugblik in de geschiedenis van Toonkunst Gouda, maar ook spraakmakende interviews met onder meer Tania Kross en Miranda van Kralingen. Kortom, een echt collectorsitem voor iedere muziekliefhebber," aldus Ingrid Moons van de jubileumcommissie. De creatieve zeskoppige jubileumcommissie, waaronder Hans Sluijs, Ingrid Moons en Ineke Volbeda kregen twee jaar geleden carte blanche om invulling te geven aan het jubileumjaar. Door de creativiteit van de commissie is dit meer dan gelukt. Zonder alle verrassingen te verklappen zal er gedurende het hele jubileumjaar iedere maand een activiteit plaatsvinden. "We gaan ons komend jaar veel meer laten zien en bovendien in verschillende gedaantes," verklapt Ineke Volbeda. "We zijn immers veel meer dan een oratoriumkoor."

Zo staat op 12 mei een bakfietsconcert in de Goudse binnenstad op het programma, met medewerking van de Goudse kunstenaar Jan Mostert, op maandagavond 9 juli een openluchtconcert met stadsbeiaardier Boudewijn Zwart en een minitournee langs de Goudse zorgcentra. Dit jaar staan er maar liefst twee jubileumconcerten gepland, in de Goudse schouwburg (2 juni) en in de Sint Janskerk (8 december). "Het repertoire van de avond is samengesteld door de leden, waardoor een verrassende mix ontstaat van verschillende muziekstijlen van de 17e tot de 20e eeuw. We hebben het geluk dat onze dirigent Leo Rijkaard ook graag 'out of the box' denkt en nieuwe uitdagingen niet schuwt. De lat ligt hoog, maar we kunnen het aan. Een eeuwfeest vier je maar één keer en bovendien moet het ook een cadeautje voor Leo worden." Want eerder heeft Leo Rijkaart aangegeven aan het einde van dit jubileumjaar te zullen stoppen als dirigent van Toonkunst Gouda. Hij heeft het koor precies 25 jaar lang begeleid en de kwaliteit naar een hoog niveau gebracht. "We zullen hem erg gaan missen, maar respecteren zijn besluit," stelt Hans Sluijs. "Aan de andere kant zie je dat verjonging binnen ons koor ook op gang is gekomen. Hopelijk dragen alle activiteiten tijdens ons jubileumjaar hieraan bij."

Het eerste exemplaar van de door Willem Hesseling fraai vormgegeven glossy wordt dinsdagavond overhandigd aan wethouder Thierry van Vugt. Dan zal ook het speciaal geschreven jubileumlied worden uitgevoerd.

Marianka Peters
Meer berichten
Shopbox