Inez Meter, de eerste Goudse stadsdichter heeft een fascinatie met de dood en vecht nu voor behoud naam IJsselhof. Foto: Marianka Peters
Inez Meter, de eerste Goudse stadsdichter heeft een fascinatie met de dood en vecht nu voor behoud naam IJsselhof. Foto: Marianka Peters

'Te boos om juiste woorden te vinden'

Door Marianka Peters

Joodse Gouwenaars werden herbegraven om plaats te maken voor een kantoorgebouw aan de Spoorstraat, de Oude Begraafplaats aan de Prins Hendrikstraat dreigde een parkeerplaats van Croda te worden als de Goudse Inez Meter (92) haar tanden er niet in had gezet. Nu is zij boos dat de naam IJsselhof is veranderd in Yardenhuis Gouwestreek.

Gouda - Ondanks haar hoge leeftijd en broze gezondheid bijt Inez zich vast in de discussie om de naam IJsselhof te behouden. "Ik heb er slapeloze nachten van gehad. Het liefst zou ik mijn hele familie daar weghalen. Ik wil iets doen, maar voel me zo machteloos," vertelt Gouda's eerste stadsdichter. "Ik wil er een gedicht over maken, dat is tenslotte mijn kracht. Maar ik ben nog te boos om de goede woorden binnen te krijgen."


Inez heeft een fascinatie voor de dood en ze schrijft er veel over. "De dood heeft iets mystieks, het is ons einde en betekent ook dat je de doden moet laten rusten. Maar er moet iets gebeuren om de naam IJsselhof te behouden. Mijn man ligt daar ook en er is plek voor twee. Ik ga naar hem toe, maar niet als het geen IJsselhof meer is," klinkt het vastbesloten.
De geboren en getogen Goudse ereburger heeft geen goed woord over voor het gemeentebestuur, dat toestemming gaf voor de naamsverandering van IJsselhof. "Ze doen maar wat. Eerst de Joodse Gouwenaars weghalen en elders herbegraven. Toen er plannen waren om het Joodse Poortje te verplaatsen, ben ik ook al zo boos geworden. Daarna zette de gemeente gewoon de oude begraafplaats te koop. Dat was ook zo'n hele domme zet en is gelukkig niet doorgegaan."


Juist het feit dat bij de naamswijziging van IJsselhof op geen enkele manier rekening is gehouden met de gevoelens van Gouwenaars, maakt Inez zo boos. "Mijn broertje is in 1950 overleden en was één van de eersten die op IJsselhof werd begraven in het door mijn vader gekochte familiegraf. Inmiddels rust mijn hele familie vlak bij elkaar op IJsselhof." Terugkijkend op haar eigen bewogen leven. "Ik stond op mijn 14e al als kleuterleidster voor de klas en heb altijd kunnen doen wat ik leuk vond, zoals de culturele raad en literair café. Ik ben zo'n
beetje klaar, ik kan alleen nog maar achteruit gaan. Maar het behoud van de naam IJsselhof geeft mij nieuwe energie om hiervoor te vechten." Een toepasselijk gedicht over IJsselhof is in de maak. Zodra het klaar is zal de Goudse Post dit gedicht als eerste publiceren.

Inmiddels is de ophef over de naamswijziging van IJsselhof ook doorgedrongen binnen de Goudse politiek. Nadat de Goudse SGP opheldering heeft gevraagd aan het college, hebben ook de fracties van ChristenUnie CDA, SP, VVD en GBG aanvullende vragen gesteld.
Partijen vinden de nieuwe naam verwarrend en vrezen dat er met een commerciële naam een precedentwerking uitgaat voor andere monumenten in Gouda. De zes partijen willen dat de verantwoordelijk wethouder er alles aan doet om de naam IJsselhof weer terug te brengen op de muur bij de ingang van de begraafplaats.

Marianka Peters
Meer berichten
Shopbox