Michel Linthorst en Carina Blokzijl van Museum Gouda wijzen de plek aan waar het Lazaruspoortje feitelijk hoort te staan. Foto: Marianka Peters
Michel Linthorst en Carina Blokzijl van Museum Gouda wijzen de plek aan waar het Lazaruspoortje feitelijk hoort te staan. Foto: Marianka Peters

Geheugenkaart levert direct mooie verhalen op

Het verhaal van oudijzerboer Wiilem van Royen, de eigenzinnigeBarbara van Meerten-Schilperoort en de moeder van Erasmus. Nog maar net hangen de Geheugenkaarten van Gouda in de Schouwburg, Bibliotheek, Garenspinnerij en Museum Gouda, of de eerste verhalen komen binnen. Ontwerper Michel Linthorst verwerkt de verhalen vervolgens op de kaart, waardoor straks een kleurrijk geheel ontstaat.

Gouda - De komende zes weken kunnen Gouwenaars hun verhaal, herinnering of droom over Gouda achterlaten. Het initiatief komt van Michel Linthorst, die eind 2017 met het tekenen van een kleurrijke plattegrond van zijn geboortestad Gouda begon. "Wat je vaak niet ziet, zijn de bewoners van de stad. Ieder met zijn eigen geschiedenis, dromen en verhalen. Iedereen heeft wel een favoriete plek of herinnert zich een verhaal over kleurrijke mensen of mysterieuze huizen," vindt Michel. Met de Geheugenkaart van Gouda brengt hij, samen met Gouwenaars, deze dromen en herinneringen in kaart.
Vanuit deze gedachte gaat hij op zoek naar enthousiaste Gouwenaars met een verhaal. "Ik hoop vooral dat er veel interactie en verbinding door de Geheugenkaart van Gouda op gang komt." De Geheugenkaart van Gouda is geadopteerd door de vier grote culturele instellingen van Gouda en Gouda 750 jaar.
Een initiatief in aanloop naar het 750-jarig jubileum van Gouda dat aansluit op het plan dat de vier culturele instellingen ontwikkelen om op creatieve wijze Goudse verhalen uit de (ook recente) geschiedenis van Gouda op te halen en te presenteren. "In de Chocoladefabriek zoeken we altijd de verbinding met de Gouwenaars, de Geheugenkaart is een prachtige manier om in gesprek te raken en verhalen te verzamelen," vindt Erna Staal, directeur van de Chocoladefabriek. Ook Anya Tuit van de Goudse Schouwburg is enthousiast. "Nu kunnen we samen met onze bezoekers op zoek gaan naar hún verhalen. Niet alleen over specifiek dit theater of de oude schouwburg, maar ook over deze plek en de stad Gouda."
Alle Gouwenaars kunnen bijdragen aan het completer en mooier maken van deze de kaart. Een bijzondere manier om de stad en haar inwoners nog beter te leren kennen. Dit kan door de komende weken langs te gaan bij Museum Gouda, De Goudse Schouwburg, Cultuurhuis Garenspinnerij of Bibliotheek Gouda en hier een verhaal achter te laten.

Iedereen herinnert zich wel een verhaal over kleurrijke Gouwenaars of over bijzondere plekjes in de stad. Doe mee en vertel jouw verhaal via www.mies.ink of facebook: mies.ink

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties