Voorzitter Peter Verboom, Annie Hol en barcoördinator Jan Holthuijzen toosten alvast op het 30-jarig jubileum van wijkvereniging Achterwillens. Foto: Marianka PetersAnnie Hol jub.commissie
Voorzitter Peter Verboom, Annie Hol en barcoördinator Jan Holthuijzen toosten alvast op het 30-jarig jubileum van wijkvereniging Achterwillens. Foto: Marianka PetersAnnie Hol jub.commissie

Achterwillens viert 30-jarig jubileum

Door Marianka Peters

Gouda - Als de bewoners niet zo hadden doorgedramd was het wijkgebouw van Wijkvereniging Achterwillens er waarschijnlijk nooit gekomen. Inmiddels bestaat de wijkvereniging en het onderkomen aan de Sluismeesterslag dertig jaar en dat wordt groots gevierd op zaterdag 10 maart.

De wijkvereniging is ontstaan in de jaren tachtig in Oud Achterwillens. Rob van Rijswijk stond aan de wieg van de wijkvereniging, die de kantine van de Rietgors aan de Winterdijk mocht gebruiken voor activiteiten. "Koninginnedag vierden we altijd buiten, weer of geen weer," memoreert Van Rijswijk. "Toen het kleuterschooltje Hummeltjeshonk vrij kwam, hebben we de gemeente gevraagd of wij dat mochten gebruiken. We kregen nul op request." Inmiddels was de eerste fase nieuwbouw in Achterwillens opgeleverd en in het bestemmingsplan stond aan de Wethouder Luidensschool een dependance gepland. "Weer gingen we naar de gemeente en weer kregen we 'nee' te horen. Later zou de gemeente op haar standpunt terugkomen." Na lang aandringen ging ook de gemeenteraad overstag en werd de dependance gegund aan de wijkvereniging Achterwillens.

Met hulp van welzijnswerkers is gestart met verschillende activiteiten, zoals een kinderclub en klaverjasavonden. "Dit wijkgebouw had in deze nieuwbouwwijk vol jonge gezinnen een belangrijke sociale functie," stelt voorzitter Peter Verboom. "Soms waren er wel 120 kinderen aanwezig tijdens de kinderclub. Inmiddels zijn al deze kinderen 'uitgevlogen', maar de sociale betrokkenheid is nog altijd erg groot. Dat merken we aan de goed bezette avonden." Zeven dagen per week is er wel iets te doen in het wijkgebouw. Wekelijks leggen bewoners een kaartje of spelen ze een potje biljart, maar de grootste activiteit is het darten. Wijkvereniging Achterwillens telt maar liefst zeven dartteams die binnen de dartfederatie meedraaien in de Groene Hart Competitie. Dit betekent dat een paar keer per week zo'n 56 darters actief zijn in het wijkgebouw. Het gaat dus goed met de wijkvereniging, al blijft het gemis van vrijwilliger Peter Geurts als een schaduw boven het jubileumfeest hangen. De laatste twaalf jaar was Peter vrijwel dagelijks in het wijkcentrum te vinden tot de bewuste middag op 23 oktober 2017. Toen verdween Peter spoorloos en tot nu toe is er niets meer van hem vernomen. "Het is nu vier maanden geleden dat Peter van de aardbodem verdween en hoewel we het allemaal nog niet snappen, missen we hem nog heel erg," vertelt Annie Hol van de jubileumcommissie. "Toch hebben we besloten dat het feest gewoon door moet gaan." Iedereen is welkom op zaterdag 10 maart in het wijkcentrum aan het Sluismeesterslag 4, ook geïnteresseerden uit andere wijken. Om 14.00 uur wordt het jubileumfeest geopend door burgemeester Milo Schoenmaker. Ook blaaskapel Wildebrazz is van de partij en er zijn activiteiten voor jong en oud, een goochelaar vertoont zijn kunsten en natuurlijk is er ook aan de inwendige mens gedacht. 's Avonds is er een feestavond met live muziek.

Marianka Peters
Meer berichten
Shopbox