Gerrit S. (l) in betere tijden.
Gerrit S. (l) in betere tijden.

Tien maanden geëist voor diefstal camera's Gouwestad

Door Marianka Peters

Gouda - Gouwenaar Gerrit S. (33) hoorde woensdag bij de Haagse rechtbank een celstraf van tien maanden tegen zich eisen, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Vanaf 2015 heeft hij stelselmatig hij camera's en andere apparatuur gestolen van de lokale omroep RTV Gouwestad, waar S. jarenlang vrijwilliger was.

Daarnaast heeft hij de omroep, die uitsluitend met vrijwilligers werkt, ernstig in verlegenheid gebracht. Bij een uitzendbureau had hij werkbriefjes ingeleverd voor betaalde uren, die hij zogenaamd had gemaakt bij RTV Gouwestad. Toen bleek dat hij uitsluitend vrijwilliger was, had het uitzendbureau hem al 17.000 euro uitgekeerd. Nadat S. met zijn daden werd geconfronteerd, is hij direct uit de organisatie van Gouwestad gezet en werd aangifte gedaan. De impact bij de vrijwilligersorganisatie was groot, omdat maandenlang niemand de vinger erachter kreeg wie de diefstallen had gepleegd, waardoor het onderling vertrouwen ernstig was geschaad. ,,Dat is de grootste schadepost," stelde de penningmeester van Gouwestad, die tijdens de zitting 13.000 euro terug eiste van S. die de apparatuur, waarvan sommige onderdelen nog geen twee maanden oud, had verkocht aan een tweedehands zaak. De Gouwenaar betuigde tijdens zijn verhoor door de rechters spijt. De diefstallen bij de lokale omroep in 2015 waren verkeerd. ,,Het doet me nog steeds verdriet", zei hij. ,,Mijn hart lag bij de organisatie."

Naast de diefstal bij Gouwestad, wist S. ook 20.000 euro van zijn verstandelijk gehandicapte zus afhandig te maken. Door haar handtekening te vervalsen had S. de Rabobank overgehaald haar geld, ruim twintigduizend euro, op zijn naam te zetten. Volgens de advocaat van S. had de verdachte het geld alleen maar "geleend". Hij wilde het altijd terugbetalen. S. bekende woensdag bij de Haagse rechtbank een hele reeks aan financiële delicten. Ook zou hij twee keer niet betaald hebben bij tankstations. De officier van justitie becijferde tijdens de rechtszitting dat de Gouwenaar 54.000 euro verdiend moet hebben met zijn 'fratsen'. Dat geld zou hij moeten terugbetalen, eiste de officier ook nog.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Marianka Peters
Meer berichten
Shopbox