Rogier Tetteroo en Hilde Niezen. Foto: Marianka Peters
Rogier Tetteroo en Hilde Niezen. Foto: Marianka Peters

Politiek Café in de Speelwinkel

Door Marianka Peters

Gouda - Aanstaande zaterdag, 24 februari organiseren de Goudse PvdA en GroenLinks gezamenlijk een politiek café in de Speelwinkel aan de Raam. Het centrale thema van de middag is duurzaamheid.

"In 2025 moet de eerste Goudse wijk van het gas af," stelt Hilde Niezen van GroenLinks. "Een enorme opgave waarmee we de volgende periode flink aan de slag moeten. Echter lijkt de transitie onbetaalbaar te worden voor mensen met een smalle beurs. Zij hebben immers het geld niet om alle aanpassingen te doen en alle apparatuur te vervangen. Daarom zijn ook wooncorporaties Mozaïek Wonen en Woonpartners aanwezig." 'Duurzaamheidsgoeroe' Teun Bokhoven geeft een toelichting op de aanpassingen die nodig zijn om echt van het gas af te gaan. Dat de Goudse PvdA en GroenLinks samen optrekken om de doelstelling in 2040 te halen, ligt voor de hand. "Onze beide portefeuilles zijn nauw aan elkaar verbonden en bovendien laten we hiermee zien nog altijd goed samen te werken."

Rogier Tetteroo (PvdA) wil zich sterk maken voor een energiefonds. "De gemeente zou hierin een paar miljoen euro moeten storten. Dat geld kan worden ingezet om het woningcorporaties mogelijk te maken om de duurzaamheidsopdracht te realiseren. Vanuit het energiefonds kun je leningen verstrekken en garanties afgeven. Uiteindelijk is het doel dat corporaties meewerken om van het gas af te gaan. Dan kun je niet alles op het bordje van de corporaties gooien, want we willen ook meer woningen en dat stagneert dan. Ook is het niet de bedoeling dat de huren worden verhoogd. Vanuit de bijzondere bijstand zou dan vervangende huisraad kunnen worden betaald."

Nogmaals benadrukt Niezen dat in 2025 de eerste Goudse wijk volledig van het gas af moet. Als dat niet lukt, redden we het niet om alle 32.000 woningen voor 2040 klaar te hebben. "Het nieuwe college zal snel een wijk moeten selecteren. Daarbij moet het ook mogelijk zijn een lening af te sluiten voor de verduurzaming van een huis, met het verschil dat deze lening gekoppeld blijft aan de woning, niet aan de eigenaar. Gemiddeld moet je toch rekenen op een investering van 50.000 euro als je isolering, vloerverwarming en cv-ketel verwijderen meetelt."
Verwacht wordt dat er vanuit het rijk een proef komt voor een speciale regeling. "Als Gouda nemen we deze pioniersrol graag op ons en doen we graag mee aan deze proef." Iedereen is welkom tijdens het politiek café in de Speelwinkel aan de Raam van 16.00-17.30 uur.

Marianka Peters
Meer berichten
Shopbox