Gerrit Veld van Markus Stroopwafels hoeft geen assistentie te verlenen. Bakker Kees is nog altijd een gedreven stroopwafelbakker. Foto: Marianka Peters
Gerrit Veld van Markus Stroopwafels hoeft geen assistentie te verlenen. Bakker Kees is nog altijd een gedreven stroopwafelbakker. Foto: Marianka Peters

Bakker Kees bakt ze bruin

Gouda - Tot zijn 73e stond Kees de Knoop met zijn stroopwafelkraam in weer en wind op verschillende warenmarkten. Afgelopen zaterdag werd de Gouwenaar 78 jaar en stond hij nog één keer achter het bakijzer. Deze keer in de Hanepraij waar hij tegenwoordig woont.


De geur van vers gebakken stroopwafels kwam je op de trap al tegemoet en dat trok ook bewoners van zorgcentrum de Hanepraij naar het restaurant, waar het verjaardagsfeestje al goed op gang was gekomen. Stroopwafelfabriek Markus, die jarenlang de ingrediënten voor de bakker Kees leverde, had groots uitgepakt met een grote kraam. Daarachter stond Kees te glunderen met het mes en spatel in de hand. Met het grootste gemak sneed hij de vers gebakken wafels open, smeerde er stroop op, waarna hij ze op de plaat liet afkoelen. "Stroopwafels bakken verleer je nooit," vertelt hij enthousiast en zichtbaar genietend van alle aandacht. Kees begon aan het eind van de Nieuwehaven een stroopwafelbakkerij en winkeltje. "Dat was op 6 mei 1963," weet Kees nog precies. "Maar dat heeft niet lang geduurd, daarna heb ik 45 jaar op de markt gestaan, onder meer in Beverwijk, Haarlem, Zoetermeer en Veenendaal. In de zomer kwamen daar nog braderiën bij, daar ging moeders stroopwafels bakken." In 2014 bakte Kees zijn laatste wafels op de markt in Zoetermeer. "Het is mooi geweest, al mis ik het contact met de klanten het meest."

Marianka Peters
Meer berichten




Shopbox