Column FF Tussendoor

Handen af van IJsselhof

Ik blijf het tenenkrommend vinden, de naam 't Oude Stadhuys aan de Markt. Als je het maar vaak genoeg roept, went de Gouwenaar er vanzelf aan, zo wordt gesuggereerd. Ik betrap zelfs de gemeente er soms op dat ze deze commerciële naam gebruiken in hun correspondentie. Niet doen! We hebben één stadhuis en één Huis van de Stad. Punt uit!

Vorige week was ik op IJsselhof om een goede bekende naar zijn laatste rustplaats te begeleiden. Zie ik dat de naam IJsselhof is vervangen door Yardenhuis Gouwestreek! Welke idioot binnen de gemeente heeft hiervoor toestemming gegeven? Is er ook nagedacht over de emotionele impact dat deze naamswijziging veroorzaakt of gooien we alles maar over de schutting ten gunste van de commercie?

De naam IJsselhof barst van de symboliek en roept heel veel emotie op. Bovendien zit de naam in ons DNA. En daar blijf je gewoon vanaf. Sinds 1949 hebben vele dierbaren van ons hun laatste rustplaats aan de oever van de Hollandsche IJssel. Een rustige plek, waar geen plaats is voor schreeuwerige reclame-uitingen. Dus is het op z'n zachtst gezegd niet netjes om deze gedenkplek een commerciële popie-jopienaam te geven, die verwijst naar een verzekeringsbedrijf.

In de stad hoor ik ook verbijsterende reacties op de plotselinge naamsverandering. De Goudse politiek laat het tot nu toe afweten. Partijen hebben het in deze campagnetijd te druk met canvassen en folders uitdelen. Gouwenaars zijn tot in hun ziel geraakt, maar dat zal de politiek kennelijk een zorg zijn. Ik zal wel weer worden neergezet als oproerkraaier of stemmingmaker, maar dat interesseert mij geen bal. Nu niet, nooit niet! Ik raad iedereen aan om protest aan te tekenen bij de gemeente tegen de naamsverandering van IJsselhof.

Ook daag ik de politiek uit om hier eens stevig tegen te ageren. Vooral de lokale partijen! Tenslotte maken we allemaal, vroeg of laat, onze laatste reis naar deze mooie plek aan de Hollandsche IJssel.

Marianka Peters
Meer berichten
Shopbox