Rebelse Pieter stadsdichter van Gouda

Gouda - Gouwenaar Pieter Stroop, alias Joost Reichenbach, mag zich de komende twee jaar Stadsdichter van Gouda noemen. Tijdens de finale zaterdag in de Chocoladefabriek was de deskundige jury eensgezind.

"Ja, de vier finalisten waren allemaal goed, maar er is er één de beste," stelde juryvoorzitter en bibliotheekdirecteur Erna Staal. "De dichter die we vol overtuiging hebben gekozen, bedient zich van een veelzijdige vormtaal maar behoudt consequent zijn eigen stem. Hij is verrassend en creatief. Als performer creëert hij een publiek dat niet alleen luistert maar dat op het puntje van de stoel zit om déél te nemen."

Pieter is een innemende persoonlijkheid, maar ook een beetje rebels, neemt geen blad voor de mond en schuwt kritiek op de gevestigde orde niet.  De verwachtingen zijn nu al hoog gespannen, want Pieter kan de komende twee jaar wel eens voor de nodige opschudding gaan zorgen. Dat heeft hij immers tijdens de voorronde in Gouda Studio's al laten zien, onder meer met de voordracht van zijn gedicht 'We moeten Gouda prijzen!' waarin hij in vloeiend betoog de verloedering, waarvoor mensen in de stad verantwoordelijk zijn, aan de kaak stelde en tegelijkertijd de stad prees om haar innemende schoonheid.

Wie dacht dat dichten saai en elitair is, moet zijn mening drastisch bijstellen, zeker na de spetterende finale afgelopen zaterdag. Met een flinke dosis humor en geraffineerde woordspelingen kreeg de middag een cabareske invulling. Vooral op de manier waarop de toon werd gezet door de finalisten. Udo Doedens, Chris Bellekom, Joost Reichenbach (Pieter Stroop) en Jeffrey van Geenen namen het met gevatte gedichten tegen elkaar op. Maar ook lieten zij hun serieuze toon horen in de finale-opdracht 'Kiezen', een gedicht dat meetelde bij de eindbeoordeling. Alle finalisten hadden hierover goed nagedacht, het resultaat gaf voldoende stof tot nadenken. Uiteindelijk was de jury eensgezind, door Pieter Stroop voor de komende twee jaar te benoemen tot Stadsdichter van Gouda. "Hij kent zijn klassiekers en beschikt over een groot register aan ideeën en kan die dan prachtig verwoorden," stelde juryvoorzitter Erna Staal. "Hij heeft alle ingrediënten voor een stadsdichter van formaat."


Ongetwijfeld zal Pieter Stroop, alias Joost Reichenbach, de komende tijd vaak van zich laten horen. In ieder geval maandelijks als hij in opdracht van de gemeente Gouda een gedicht van de maand moet produceren. "Ik ben er heel trots op dat ik de komende twee jaar de 'veer' mag dragen. Of ik mijn eigen naam ga gebruiken, daarover heb ik nog niet nagedacht, maar voorlopig gebruik ik mijn pseudoniem nog," laat Pieter direct na de bekendmaking weten. In het dagelijks leven is goed 'gebekte' Pieter managing director Benelux bij Censhare AG. Tevens stond hij aan de wieg van de oprichting van de Drukkerswerkplaats en ooit deed hij een gooi naar het Goudse pluche. Al snel kwam hij tot de conclusie dat hij niet in de wieg was gelegd voor een politieke carrière. Wie Pieter een beetje kent, zal erkennen dat er een frisse wind gaat waaien door het dichterslandschap, al was het alleen al om zijn scherpe blik en dito pen. Aan de verkiezing van de Goudse Stadsdichter deden in totaal 14 dichtende Gouwenaars mee. Tijdens de voorronde eerder deze maand, werden vier finalisten gekozen. "Pieter is een terechte winnaar, over twee jaar doe ik weer mee. Drie keer is scheepsrecht, toch?" stelde Chris Bellekom, die voor de tweede keer net buiten de boot viel.

Goudse Post
Meer berichten