Archieffoto eiland II waar eigenaren hun droomhuis bouwden. Foto: Marianka Peters
Archieffoto eiland II waar eigenaren hun droomhuis bouwden. Foto: Marianka Peters

Onrust bij eilandbewoners Westergouwe

Door Marianka Peters

Gouda - De bewoners van kaveleiland II in Westergouwe voelen zich overvallen en misleid door de gemeente, nu op het zuidelijk deel van het eiland huurwoningen zullen worden gebouwd. Volgens de bewoners, die op dit eiland hun regelluwe droomhuis hebben gebouwd, doen de 'rijtjeswoningen' afbreuk aan het bijzondere karakter van het eiland.

"Het kaveleiland kenmerkt zich door een zeer gevarieerde bouw van vrijstaande huizen, droomhuizen bedacht en gerealiseerd door haar betrokken bewoners," schrijven de bewoners in een brief naar het college. "Alle bewoners hebben, ieder voor zich, fors geïnvesteerd om een bijzonder huis neer te zetten en hebben er belang bij om een mooi en goed onderhouden wooneiland in stand te houden. Met de komst van huurwoningen in de vorm van rijtjeshuizen op het kaveleiland verdwijnt het unieke karakter en aanzicht van het eiland en wordt een uniek en bijzonder concept geheel onverwachts niet afgemaakt." De bewoners spreken van een vertrouwensbreuk en vrezen dat hun belangen met die van huurders in conflict komen.

In een reactie bevestigt wethouder Rogier Tetteroo, dat aan de zuidzijde van het eiland 34 huurwoningen komen. "Maar wel huurwoningen in een heel ander woonmilieu. Het zijn rijwoningen in het hoge huursegment, rond 1200 euro per maand, duurzaam, gasloos en nul-op-de-meter. Daar is vraag naar en dit type woningen werd nog niet aangeboden in Westergouwe. Deze woningen zijn een mooie aanvulling op het bestaande aanbod. Natuurlijk blijven we goed oog houden voor de inrichting van het openbaar gebied, zodat het hele eiland exlusief blijft."
De 34 woningen worden in blokjes van 6 tot 8 woningen gebouwd. Wie de woningen gaat bouwen is nog niet bekend, maar Tetteroo verwacht dat dit binnen enkele weken bekend zal zijn.
Naast aantasting van hun omgeving vrezen de bewoners van Eiland II tevens voor waardevermindering van hun woning. "Als gelijkgestemden willen we een fijne en ruime leefomgeving creeëren. Met de huidige plannen worden onze dromen afgenomen." Tetteroo betreurt de hele gang van zaken. "Ik vind het jammer dat ik de bewoners niet heb kunnen overtuigen van het tegendeel. Deze ontwikkeling is een kwaliteitsimpuls voor een doelgroep die we tot nu toe niet konden bedienen in Gouda."

Marianka Peters
Meer berichten