Column FF Tussendoor - Jeukwoorden

Ik dacht dat de transitie van de zorg naar gemeenten nu onderhand goed geregeld zou zijn en dat de bureaucratie, vertraging en het bekende van het kastje-naar-de-muur-syndroom, tot het verleden behoorden. Immers was alles er toch op gericht om dichter bij de burger te staan. Maar niets van dit alles, zo blijkt. Na zes maanden over en weer brieven en mails sturen over een aanpassing van een rolstoel, komt onze zorgwethouder niet verder dan 'het heeft onze volle aandacht'. Met dit soort jeukwoorden kom je anno 2018 toch echt niet meer weg, wat mij betreft.

Onze wethouder heeft 'vernieuwing sociaal domein' in haar portefeuille, maar daarvan lijkt nog weinig terecht te komen. Vernieuwing betekent ook dat de medewerkers een andere 'mindsetting' krijgen. (ook weer zo'n jeukwoord). Dat geldt ook voor toeleveranciers. Zolang de vernieuwing nog niet tussen de oren zit, blijft de bureaucratie de overhand hebben. Want hoe is het anders mogelijk dat er zoveel correspondentie en maanden wachttijd nodig zijn om je rolstoel aangepast te krijgen. Het gaat niet om een campingsetje, kom op zeg, dit is maatwerk en bovendien een zorgplicht!

Het meest schrijnende vind ik overigens dat alle fracties de hele mailwisseling al weken in bezit hebben en nog niemand op het idee is gekomen om er eens in te duiken. Waarom maak jij je dan druk om dit 'ene geval', hoor ik je denken.

Nou, omdat ik vrees dat dit 'ene geval' geen uitzondering is en er veel meer van dit soort dossiers ronddwalen, die de volle aandacht hebben.

Overigens kom je in campagnetijd nog veel meer jeukwoorden tegen dan Japke-d.Bouma in haar boeken heeft beschreven. Wat dacht je van 'kansen stimuleren', 'problemen aanpakken' en 'initiatieven ondersteunen'? Je komt ze in alle verkiezingsprogramma's meerdere keren tegen. Zonder concreet te maken over hoe en wat, bekt het misschien lekker, maar blijft het voorlopig goedbedoelde gebakken lucht.

Marianka Peters
Meer berichten