Huub van Doorn kruipt in de huid van Drs.P. tijdens zijn voordracht in de gezellig drukke Chocoladefabriek. Foto: Marianka Peters
Huub van Doorn kruipt in de huid van Drs.P. tijdens zijn voordracht in de gezellig drukke Chocoladefabriek. Foto: Marianka Peters

Dichters blinken uit in originaliteit

Door Marianka Peters

Gouda - Een aaneenschakeling van woorden, het grote afscheid van de Goudse stadsdichter Hanneke Leroux en de presentatie van een bijzondere dichtbundel. Het kon allemaal niet op tijdens de bijeenkomst van Dichters op Donderdag.

De bijeenkomst viel exact op de Nationale Gedichtendag, die tegelijkertijd het begin is van de Nationale Poëzieweek. Organisator Chris Bellekom moet een vooruitziende blik hebben gehad, om de dichtersavond voor één keer te verkassen naar de Chocoladefabriek. De vele bezoekers hadden immers nooit in het IJsselhuis in de Museumhaven gepast. Bovendien staat de Goudse stadsdichtersverkiezing voor de deur en dat bracht heel dichtminnend Gouda op de been.
Maar liefst veertien dichters lieten hun talenten zien en vooral horen. De inbreng was van hoge kwaliteit en blonk uit in originaliteit. Het thema van de avond was 'Theater' en enkele dichters hadden dit wel heel letterlijk genomen. Zo kroop Huub van Doorn in de huid van Drs.P, compleet met bontmuts en Pieter Stroop, alias Joost Reichenbach, presenteerde zijn verkiezingsprogramma voor de komende stadsdichtersverkiezing. Eén van de speerpunten van deze Gouwenaar is het uitroepen van Gouda tot Poëziestad van Nederland en het invoeren van poëziebelasting, dit alles met een knipoog naar de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Hoogtepunt van de avond was de presentatie van een dichtbundel, de eerste verzameling werk van de Dichters op Donderdag. Het is een fraai boekje met zorgvuldig geselecteerde gedichten van maar liefst 24 Goudse dichters, die eerder optraden tijdens Dichters op Donderdag.
Wie verwachtte dat er een prachtig boekwerk van de Sub Signo Leonis in de Drukkerswerkplaats was gerold, kwam bedrogen uit, want de dichtbundel is een echte 'doetut-zelluf-bundel'. Het binnenwerk van deze bundel is te downloaden via de site van de Drukkerswerkplaats. De handgedrukte omslag en naaigerei is te koop bij de Drukkerswerkplaats. U moet dus na het printen zelf aan de slag. Overigens biedt de Drukkerswerkplaats hulp bij het naaiwerk.

Wie wordt de opvolger van de Goudse stadsdichter Hanneke Leroux. De afgelopen twee jaar heeft Hanneke de stad goed vertegenwoordigd als stadsdichter, maar op 17 februari draagt zij haar veer over aan haar opvolger tijdens de finale in de Chocoladefabriek.

Marianka Peters
Meer berichten