Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie.

Koningsnacht gaat ondanks hogere kosten door: Gouda schiet te hulp

Algemeen 972 keer gelezen

GOUDA • De organisatie van Koningsnacht redt het dit jaar niet om het feest zonder financiële hulp te organiseren en daarom trekt Gouda haar portemonnee: ‘Het was geen eenvoudige puzzel om te leggen.’

Overal in het land staan gratis festivals en evenementen onder druk. Door onder andere de hogere kosten, hebben organisatoren het zwaar. ‘De prijzen rijzen de pan uit, ook voor de organisatie van Koningsnacht in Gouda,’ vertelt wethouder Thierry van Vugt.

Gouda wil graag dat het evenement op de Markt gratis is en blijft. ‘Het blijft een volksfeest, we willen het voor iedereen toegankelijk houden, ook voor jongeren en mensen met een kleine portemonnee,’ aldus van Vugt. De gemeente trekt maximaal 90.000 euro extra uit om het evenement georganiseerd te krijgen. Een deel van dat bedrag bestaat uit de subsidie, die dit jaar is verhoogd met 7200 euro en daarmee neerkomt op 35.000 dit jaar. 

Een evenement zoals Koningsdag, is sterk afhankelijk van de drankverkoop. Daar haalt de organisatie de winst uit. ‘Het organiseren is dus een risico, want als het regent, of als mensen hun eigen drank meenemen, verdien je niets,’ aldus van Vugt. Daarom staat de gemeente garant voor een bedrag van maximaal 55.000 euro. 

Niet gluren
Om de drankverkoop te stimuleren, worden er dit jaar voor het eerst hekken geplaatst rondom de Markt. De weg ernaast blijft vrij, zodat mensen nog naar de winkels en terrassen kunnen. Maar naar binnen kijken lukt niet; op de hekken worden doeken geplaatst.  

’Onze voorkeur gaat uit naar een evenement zonder hekken, we hebben het liefst een openbaar feest,’ legt van Vugt uit. ‘Maar we hebben toch moeten besluiten om het zo te doen. Het wordt beter te handhaven, en het is voor bijvoorbeeld hulpverleners makkelijker. Ook zorgt het ervoor dat bezoekers geen eigen drank kunnen meenemen, en dus bij het evenement zelf een biertje moeten bestellen. In voorgaande jaren namen bezoekers vaak hun eigen drank mee. Het is een duivels dilemma.’ Ingang tot het feest blijft wel gratis, bezoekers kunnen gewoon naar binnenlopen. 

Voor de hekken en andere zaken zoals toiletten en extra handhaving wordt door de stad 20.000 euro uitgetrokken. ‘We hopen natuurlijk dat er genoeg drank wordt verkocht, en het geld waar we garant voor staan niet betaald hoeft te worden.’ De gemeente is dit jaar in ieder geval 35.000 euro meer kwijt dan normaal. 

Niet omvallen
De gemeente ziet Mass events als een belangrijke speler, ze organiseren bijvoorbeeld ook het festival Riverdale. ‘Het is een bedrijf dat ook maatschappelijk een belangrijke functie heeft in Gouda, vooral voor jongeren. We willen niet dat het omvalt.’

Ook andere organisaties en fondsen schieten te hulp om Koningsnacht draaiende te houden. Zo draagt de Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda (SBG) 2500 euro bij. Het OndernemersFonds Gouda staat garant voor de eerste 15.000 euro, mocht er een tekort aan inkomsten zijn. En Gouda Onderneemt doet mogelijk nog een bijdrage van 2500 euro.

Aansluiten
‘Het is leuk dat we dit als gemeente kunnen doen,’ vertelt van Vugt. ‘Maar we moeten wel een nieuwe constructie bedenken voor volgend jaar. We kunnen dit niet ieder jaar doen. De horeca, het ondernemersfonds en andere partijen moeten zich aansluiten. De gemeente kan dit niet alleen.’

Er zijn gesprekken met de horeca gevoerd, maar die hebben dit jaar niet direct tot iets geleid. ‘Een deel van de horeca geeft aan het zelf ook zwaar te hebben, een ander deel van de ondernemers geven aan alleen maar kosten te maken. Voor sommigen was de termijn te kort, er was te weinig tijd om er met de organisatie goed over te praten.’ Voor volgend jaar moet er nagedacht worden over een nieuwe constructie. ‘Het liefst direct na koningsdag.’

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie