• De bouw van het Ecopark is tijdelijk stopgezet door een instabiele fundering.
• De bouw van het Ecopark is tijdelijk stopgezet door een instabiele fundering. Foto: Bob Koehorst

Flinke tegenvaller bouw Ecopark: bouw tijdelijk stopgezet door wankele fundering

Algemeen 4.565 keer gelezen

GOUDA • De bouw van het Ecopark, dat naast het huidige afvalbrengstation aan de Goudkade komt te staan, heeft te maken met een flinke tegenvaller. De fundering blijkt niet overal stabiel te zijn en tot daar meer duidelijkheid over is, wordt de bouw stopgezet. Ook blijkt de bouw flink meer te gaan kosten dan eerder is berekend.

In het najaar van 2021 is gestart met de voorbereidingen voor de bouw van het Ecopark. Inmiddels zijn er werkzaamheden aan de grond gedaan en is de constructie klaar. Een volgende stap zou zijn om een vloer te plaatsen, maar dat gaat nu niet. ‘De fundering beweegt, en we weten niet waarom dat is. We zijn er enorm van geschrokken en de bouw is stopgezet. Het is niet verantwoord om verder te gaan,’ vertelt wethouder Michel Klijmij-van der Laan. 

Inmiddels is de grond waarop het huidige afvalbrengstation van Cyclus is gehuisvest, verkocht aan Refractories B.V. ‘Vanaf 1 mei is de grond niet meer beschikbaar. We zijn dus hard op zoek naar een oplossing, hoe we het brengen van afval kunnen doorzetten,’ aldus Klijmij-van der Laan. 

Gedacht wordt aan bijvoorbeeld langer gebruik maken van het huidige terrein, als dat mogelijk is, of meer gebruik maken van de mobiele milieustraat. Maar ook is de gemeente in gesprek met de gemeente Waddinxveen, eventueel kan er tijdelijk gebruik worden gemaakt van het afvalbrengstation daar.

Onderzoeken
‘De lente staat voor de deur, mensen gaan verbouwen en willen hun afval wegbrengen. Dus we moeten zorgen dat ze dat ook kwijt kunnen. Tijdelijk, maar het kan wel lang duren,’ aldus Klijmij – van der Laan. De bouw van het park zou eigenlijk al op 1 maart 2023 klaar zijn. Dit werd door de aannemer al niet gehaald. Nu is de bouw nog verder vertraagd.

Hoe lang het gaat duren, weet Klijmij-van der Laan, nog niet te zeggen. ‘Het is niet met een maandje opgelost. We hopen dat de onderzoeken zo snel mogelijk laten zien wat er aan de hand is. Dan moeten we het nog aan de raad voorleggen. Die beslist uiteindelijk hoe we verder gaan.’

Meningsverschil
Daarnaast zijn er nog extra kosten bijgekomen voor de bouw, onder andere door de hoge marktprijzen, maar ook kosten voor het bouwklaar maken van het terrein en het oplossen van een hoogteverschil met het naastliggende terrein van Gouda Refractories. Kosten die eerder anders of niet ingeschat waren. En dan is er nog een meningsverschil tussen de aannemer en de gemeente, over voor wie een deel van de extra kosten die de bouw met zich meebrengt, nu eigenlijk zijn.

De gemeente schat de extra kosten zelf tussen de 2 en 3 miljoen euro. ‘Maar dat is ook afhankelijk van hoe het juridisch opgelost kan worden met de aannemer,’ licht Klijmij - van der Laan, toe. Daar komen dan nog de kosten van de onstabiele fundering bij.

Verhoging
Hoe de kosten worden gecompenseerd, is ook nog niet duidelijk. ‘Dat kan een verhoging van de afvalstoffenheffing zijn, of het wordt gehaald uit de begroting, of iets daar tussenin.’ De gemiddelde kosten voor de afvalstoffenheffing in Gouda ligt op 350 euro per jaar per huishouden, en zou dan ongeveer 4 of 5 euro per huishouden meer worden, schat Klijmij-van der Laan in.

Er wordt nu onderzoek gedaan naar het probleem met de fundering en naar alle extra kosten. ‘Als er meer duidelijkheid is, wordt het in de raad besproken. Pas dan kunnen we meer zeggen over hoe het nu verder gaat.’

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden