©WHD
©WHD

Komst SUPINFO jaar uitgesteld

Door Marianka Peters

Gouda - Het Franse SUPINFO komt mogelijk pas in 2019 naar Gouda. Het college kan nog geen definitieve beslissing nemen voor de gemeentegarantie omdat nog niet aan alle randvoorwaarden is voldaan. Daarop trok SUPINFO de conclusie om de komst naar Gouda met een jaar uit te stellen.


Eén van de randvoorwaarden voor de vestiging in Gouda is het onderzoek naar de kredietwaardigheid van SUPINFO, dat nog niet is afgerond. Vanavond werd de raad, in een deels openbare en deels besloten vergadering, geïnformeerd over de plotselinge wending. Wethouder Jan de Laat verwacht dat het definitieve besluit voor de gemeentegarantie, na de gemeenteraadsverkiezingen, door het nieuwe college zal worden genomen.

Vorige week wilde het college, ondanks de kritische houding van bijna alle partijen, nog haast maken met het verlenen van de gemeentegarantie, zodat de hogeschool in september haar deuren kon openen. Maar nu blijkt dat de gemeente meer tijd nodig heeft om alle informatie te verzamelen, lijkt dit niet haalbaar en wordt het waarschijnlijk 2019 voordat de eerste studenten hun intrek nemen op de campus. "Achteraf kun je zeggen dat het allemaal te snel is gegaan, we willen het ook graag, maar willen ook zorgvuldigheid," stelt De Laat.

SUPINFO heeft het oog laten vallen op het voormalige kantoor van Ortec, gebouw de Molenwiek aan de Groningenweg. Dit pand is uitermate geschikt voor een campus, bestaande uit collegezalen en studentenkamers. White House Development gaat het gebouw pasklaar maken. De campus bestaat uit 162 studentenkamers, 8 collegezalen en een auditorium. Op de begane grond komen de collegezalen en een restaurant. Op de drie verdiepingen daarboven worden studentenkamers gerealiseerd. Iedere kamer wordt zo'n 20 m2 met eigen sanitair en keuken. Het auditorium, dat plek moet bieden aan 250 studenten, komt samen met kantoorruimtes op de bovenste verdieping.

De raad reageerde verrast op deze plotselinge wending. "Vorige week nog plankgas en nu vol op de rem," schetste Huibert van Rossum (CDA) de situatie. Jan de Laat: "Het eerst noodzakelijke was huisvesting, daarna studenten werven. Begin december zijn er afspraken gemaakt met de drie betrokken partijen, SUPINFO, White House Development en de gemeente. Er zijn nog allerlei trajecten in ontwikkeling. Tot nu toe hebben we nog niet voldoende informatie en kunnen daarom nog geen besluit nemen over de gemeentegarantie. Dit hebben we SUPINFO gemeld, waarna zij zelf uitstel overwegen tot 2019."

Vorige week hield Marc Gozeling, directeur van Vosko, nog een vurig betoog dat de komst van SUPINFO een unieke kans is voor Gouda, die je gewoon niet kunt laten lopen. Ook Michael van der Velden van Andersson Eiffers Felix (AEF), die onderzoek heeft gedaan naar de risico's, vindt de risico's voor dit project aanvaardbaar. Hij ziet vooral kansen voor Gouda, met name op het gebied van werkgelegenheid en ICT bedrijvigheid met een aansprekende hogeschool binnen de gemeentegrenzen. "Dit is voor Gouda een zeer wenselijke ontwikkeling. Er is draagvlak en naar verwachting ook een markt voor," stelde hij. Bovendien zijn er kapers op de kust. Vanaf vorig jaar februari zou een aantal steden zich hebben aangeboden als vestigingsstad voor SUPINFO. De Laat verwacht niet dat SUPINFO helemaal de stekker uit Gouda zal trekken. "SUPINFO heeft nadrukkelijk gezegd pas met andere steden in gesprek te gaan als Gouda definitief niet doorgaat."

Marianka Peters
Meer berichten