Joost Visbeen.
Joost Visbeen. Foto: Marianka Peters

Verhaal: Bomaanslag op woning raadslid in 1992

Algemeen 635 keer gelezen

GOUDA • Nederland staat de laatste jaren in verschillende gemeenten stijf van de bomaanslagen op woningen. We moeten terug naar februari 1992 dat ook Gouda werd geconfronteerd met een dergelijke bomaanslag en wel op de woning van één van de wethouders aan de Weerestein.

Door Joost Visbeen 

Na een intensief onderzoek naar de daders kon de recherche twee verdachten aanhouden in de leeftijd van 18 en 19 jaar. Zij bekenden het feit en dat dit in de zakelijk sfeer lag.

De bomaanslag zag er in aanvang zo ernstig uit, dat er 5 rechercheurs op de zaak werden gezet. Het onderzoek duurde enkele maanden, waarbij de meest uiteenlopende achtergronden en mogelijkheden werden onderzocht. Zo werd er onder andere contact gelegd met het opsporingsteam dat de aanslag op staatssecretaris Kosto onderzocht. 

Ontploffing
In november 1991 werd aan de achterzijde van diens woning een bom geplaatst en tot ontploffing gebracht, waarbij de achterzijde van zijn woning werd verwoest. Actiegroep Rara bleek later hiervoor verantwoordelijk te zijn geweest. Voorts werd contact gelegd met opsporingsteams dat onderzoek deed naar aanslagen op raadsleden elders in den lande. Er kon echter geen verband worden gelegd met die actiegroepen en de bomaanslag in Gouda. Ook was er in die tijd een actiegroep actief onder de naam Solidariteit.

Belaagd
Om de hoek van Weerestein woonde aan de Blommesteinsingel Wim Deetman. In de jaren 1982-1989 was hij Minister van Onderwijs en was verantwoordelijk voor de Wet op de Studiefinanciering. Uit dien hoofde kreeg hij te maken met grote studentendemonstraties in Den Haag, waarbij hij nog al eens werd belaagd en onheus bejegend.

Een van de leuzen luidde: ‘Deetman is een kaassouflé’. Bij één van de demonstraties werd hij door studenten bekogeld en geschopt, waarop drie aanhoudingen werden verricht. De woning van Deetman werd in die tijd regelmatig met leuzen beklad. De Goudse politie zag echter geen kans de daders te achterhalen. 

Verband
Aangezien de Weerestein en de Blommesteinsingel niet ver van elkaar gelegen zijn, kon niet worden uitgesloten dat, ondanks de jaren die er tussen zaten, er een verband was tussen beide incidenten en dat de actiegroep Solidariteit daarvoor verantwoordelijk zou kunnen zijn. Bewijsvoering daarvoor was er echter op dat moment niet en bleek er later ook niet te zijn.

Zelfgemaakte bom
De aanslag op de woning aan de Weerestein bleek te bestaan uit een zelfgemaakte bom. Het betrof een ijzeren pijp die was gevuld met het kruit afkomstig uit vuurwerk en met name uit zogenaamde strijkers. De ijzeren staaf werd met aangestoken lont door de brievenbus naar binnen gegooid. De ontploffing was dermate sterk dat niet alleen de voordeur was ontzet en dat in de muur boven de deur scheuring was ontstaan en alle ruiten in de hal waren gesneuveld, maar dat zelfs op de bovenverdieping een slaapkamerdeur was ontwricht.

Na intensief recherchewerk werden een 18- en 19-jarige verdachte aangehouden. Uit de verhoren bleek dat er een zakelijk conflict aan ten grondslag lag tussen de 18-jarige verdachte het administratiekantoor van de wethouder.

Impulsieve bui
Na verschillende verhoren sloeg de 18- jarige verdachte door. Hij vertelde dat hij de bom in eerste instantie had gemaakt voor de volgende nieuwjaarsviering. Met zijn ‘nieuwjaars trofee’ reed hij naar zijn 19- jarige vriend om deze aan hem te tonen. Vervolgens reden ze uit tijdverdrijf door de stad en bij toeval kwamen ze langs de woning van de wethouder en in een impulsieve bui besloten ze de bom vanwege het zakelijk geschil aldaar tot ontploffing te brengen.

De auto werd in de nabijheid geparkeerd en ze liepen vervolgen naar de voordeur van de desbetreffende woning. Aangezien er in huis geen licht brandde concludeerden beide onbezonnen jongelingen dat er niemand thuis was en aldus geschiedde. Terwijl ze weg renden en nog een steen door de ruit van de woonkamer gooiden, hoorden ze een enorme knal en zijn toen snel weggereden.

Resultaat
Enige uren later zijn ze weer terug gereden om te kijken wat het resultaat van hun actie was geweest. Ze constateerden dat er ruiten waren gesneuveld en de voordeur was vernield. Behalve enkele aanwezige omstanders hadden ze de indruk dat de bewoners nog niet thuis waren gekomen. Later lazen ze in de krant over de overige schade die was toegebracht.

Na de verhoren en het opstellen van het proces-verbaal zijn de verdachten voorgeleid aan de Officier van Justitie en voorafgaand aan de zitting van de rechtbank aan de Rechter Commissaris. 

Onbekend
Tot welke straf zij zijn veroordeeld is mij niet bekend. Wel dat in die tijd voor dergelijke vergrijpen een maximum gevangenisstraf van 12 jaar opgelegd kon worden.

Bekende Gouwenaar Joost Visbeen schrijft al jaren criminele romans en tekent verhalen op uit zijn eigen tijd bij de recherche. Moord, doodslag en bedrog doen het goed, want Joost verkoopt veel boeken. Inmiddels is er ook een ‘criminele stadswandeling’ naar aanleiding van zijn verhalen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie