• Jannette en Dick zijn al 25 jaar buurtbemiddelaar.
• Jannette en Dick zijn al 25 jaar buurtbemiddelaar. Foto: Hester Hage

Dick en Jannette zijn al 25 jaar buurtbemiddelaar: ‘Een positieve verslaving’

Algemeen 944 keer gelezen

door Yara Gouw

GOUDA  •  Dick en Jannette werken al 25 jaar als vrijwillig buurtbemiddelaar in Gouda. Wij spraken hen over hoe zij al jaren buren helpen bij bijvoorbeeld het oplossen van ergernissen, meningsverschillen of overlast. 

“We behandelen allerlei soorten zaken”, legt Jannette uit. Meestal gaat het om situaties als geluidsoverlast, tuin- en buitenproblemen zoals discussies over schuttingen, drugs- of drankgebruik, verschillende achtergronden of normen en waarden en onbegrepen gedrag. Het werk als buurtbemiddelaar zorgt ervoor dat je weleens opvallende zaken tegenkomt. ‘‘Zo was er een vrouw die telkens in de gang aan het schreeuwen was”, vertelt Dick. ‘‘De buren werden er gek van, de reserves waren op. Toen wij er langs gingen, bleek dat er met deze vrouw eigenlijk heel goede afspraken te maken vielen. In dit werk merk je dat mensen vaak aannames hebben, bijvoorbeeld als het gaat om verwarde personen.”

Dat wordt door de buurtbemiddelaars onbegrepen gedrag genoemd. “Dit gedrag brengt in de wijk soms problemen met zich mee”, legt Dick uit. Hier worden de bemiddelaars op getraind, want dit zijn lastige situaties.

Onpartijdig
“Buren met conflicten kunnen direct bellen met buurtbemiddeling en andere keren worden ze naar ons doorverwezen als ze er onderling niet uitkomen”, legt Dick uit. Buurtbemiddeling is daarom altijd op vrijwillige basis. “Het begint met een intake bij beide buren, daarna volgt een bemiddelingsgesprek met beide partijen. Deze bemiddeling vindt plaats op een neutrale plek zoals een buurthuis, zodat geen van beide buren een voordeel heeft. Aan de bemiddelaars is het de taak om neutraal en onpartijdig het gesprek te leiden.”

Normale mensen
Hij vervolgt: “Als bemiddelaar ben je procesbegeleider, de buren moeten er echter wel zelf uitkomen. Het is soms wel lastig om niet mee te gaan in de aannames van de meldende buur. Als je buren aanhoort, praten zij weleens alsof de duivel naast hen woont. Wij moeten ons ook bewust zijn van onze eigen aannames, zodat we neutraal in het gesprek blijven zitten. In de meeste gevallen blijken de buren ook hele normale mensen te zijn, die ook last hebben van de situatie.”

“Als bemiddelaar leid je het gesprek, maar hak je niet de knoop door en zeg je niet wie er gelijk heeft”, vervolgt Jannette. “We proberen het gesprek te begeleiden en de buren elkaar uit te laten praten. Dit is een van de spelregels tijdens het gesprek. De buren moeten daarnaast tijdens het gesprek respect hebben voor elkaar en er wordt niet gescholden.”

Blaffende hond
“We hebben heel veel meegemaakt in de 25 jaar dat we hier al werken”, vervolgt Dick. Het werk heeft ook veel mooie verhalen opgeleverd. “Zo was er eens een hoogbejaarde dame die last had van een blaffende hond in de flat, als het baasje weg was. Dat kon wel anderhalf uur duren. De dame was zelf bedlegerig en kon dus geen kant op. Tijdens het gesprek vroegen wij: ‘houdt u van honden?’ Het antwoord was ja, alleen het aanhoudende geblaf niet. De oplossing was eenvoudig: als het baasje wegging, werd de hond naar de dame gebracht. Dat zijn mooie dingen.”

“Door het bemiddelen lever je echt een bijdrage. Het leukste vind ik dat door een geslaagde bemiddeling de hele sfeer in een wijk kan veranderen”, vertelt Dick. “Blijven hangen in een conflict is voor de hele wijk niet prettig. Ik doe dit echt vrijwillig vanuit mijn hart.” Jannette vervolgt: “25 jaar terug las ik een artikel in de krant over ‘Community Boarding’, dat was overgewaaid uit Amerika. Ik vond het een mooie gedachte, dat het kan helpen als bemiddelaars vrijwillig, en dus belangeloos, helpen bij het vinden van een oplossing.”

Kick
“Je krijgt echt een kick als je de buren om tafel krijgt,” vertelt Jannette. Eenmaal aan tafel komt het namelijk bijna altijd goed. Mensen zijn namelijk veel veerkrachtiger, positiever en zijn veel meer in staat problemen op te lossen dan weleens wordt gedacht. Je leert door de bemiddeling veel over mensen. Het versterkt je geloof in de mens.”

Afgelopen jaar was het slagingspercentage rond de 72 procent van de 125 meldingen die in totaal in Gouda binnenkwamen. Dick en Jannette zijn nog lang niet klaar met hun missie; ze hopen met hun medebemiddelaars in de toekomst nog veel meer burenruzies op te lossen.

Buurtbemiddeling Kwadraad

Buurtbemiddeling Gouda kan gecontacteerd worden wanneer er burenruzies zijn ontstaan. Wanneer de emoties oplopen is het namelijk lastig om tot een gesprek te komen. Buurtbemiddeling kan helpen om de cirkel te doorbreken. Zij geven informatie en advies over hoe je burenoverlast zelf kunt aanpakken. Is dat niet voldoende, dan kun je hun onafhankelijke bemiddelaars inschakelen. Onder deskundige begeleiding kun je samen met je buren nadenken over een goede oplossing. Contact kan via www.kwadraad.nl/buurtbemiddeling of telefonisch via 088 900 4000.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sandra (l) en Inger bij de bekende geitenpiramide.
Kinderboerderij bestaat 50 jaar en viert jubileumjaar: 'Voor veel mensen is hier een plek' Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Drie verdachten aangehouden in Gouda na melding vuurwapen Nieuws 20 uur geleden
Gouda heft de 29 overnachtingsplekken voor campers op Klein Amerika op.
Ruim honderd extra parkeerplekken op Klein Amerika, 29 camperplaatsen verdwijnen Nieuws 21 uur geleden