Een groep leerlingen van MBO Rijnland steekt de handen flink uit de mouwen tijdens de verhuizing van De Zwaan. Foto: Marianka Peters
Een groep leerlingen van MBO Rijnland steekt de handen flink uit de mouwen tijdens de verhuizing van De Zwaan. Foto: Marianka Peters

De Zwaan slaat vleugels uit naar droomlocatie

Door Marianka Peters

Gouda - Donderdag werd er nog in alle rust deelgenomen aan activiteiten in het voormalig Verpleeghuis Bloemendaal, maandag konden de deelnemers van dagactiviteitencentrum De Zwaan direct aan de slag in een volledig ingericht centrum op de nieuwe locatie aan de Groen van Prinsterersingel.

De verhuizing van De Zwaan, een activiteitencentrum, waar mensen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen, een zinvolle dagbesteding hebben, is met recht een huzarenstukje te noemen. "Onze deelnemers zijn heel erg gevoelig voor prikkels, dat invloed heeft op hun gedrag. Het was daarom belangrijk dat zij zo weinig mogelijk van de verhuizing merkten, dus moest dit in één weekend gebeuren," stelt directeur Annemarie Plinta. "Het opknappen van het pand, de verhuizing en inrichting was absoluut niet mogelijk geweest zonder de vele extra handjes. In totaal hebben 50 vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken." Dat De Zwaan op termijn zou moeten verhuizen was twee jaar geleden al bekend, toen het activiteitencentrum zich als anti-kraak in het verpleeghuis aan de Livingstonelaan vestigde. "Op zoek naar vervangende huisvesting stuitte ik bij toeval op deze droomlocatie van Gemiva, waar voorheen een bakkerij en kaarsenmakerij was gevestigd. Dit gebouw stond al lange tijd leeg en was geknipt voor onze activiteiten. We kregen alle medewerking en Gemiva heeft ons dit pand echt gegund." Annemarie is heer en meester in het ritselen van meubilair, interieurbenodigdheden en helpende handjes. "We hebben geen geld, dus zoek je de samenwerking op. Dat is ook de kracht van De Zwaan." Met de buren, MBO Rijnland, heeft Annemarie inmiddels een stevige band opgebouwd. Als praktijkproject neemt Rijnland het onderhoud van het pand, zoals loodgieters- en buitenschilderwerk op zich. "Omdat de school geen stageprojecten voor creatieve opleidingen heeft, gaan onze specialisten deze studenten modules geven op leegstaande uren in ons gebouw. Op die manier kunnen we elkaar goed helpen."

Om de verhuizing vlot te laten verlopen heeft MBO Rijnland vrijdag zelfs een groepje leerlingen beschikbaar gesteld om te helpen met de verhuizing. "We gaan uit van talenten en niet van beperkingen. Deze jongeren hebben allemaal een rugzakje, sommigen zijn dropouts, maar je wilt ze toch een kans geven, dus helpen ze mee in het kader van een stageproject. In Capelle aan den IJssel zijn we bezig met het opzetten van een kringloop in samenwerking met het MKB en Promen om mensen op weg te helpen naar betaald werk. Komende week gaan hier acht leerlingen aan de slag. Ze doen praktijkervaring op en leren structuur." Sinds kort is ook het project Wereldzwaan opgezet. Zo'n tien mensen uit Syrië en Afghanistan, die niet zorggerelateerd zijn, maken hier creatieve elementen, die verkocht worden. "Bovendien helpen ze mee met gordijnen maken en andere klusjes. Deze samenwerking bevordert de integratie." Het is nog geen twee jaar geleden dat Annemarie haar droom najoeg door het opzetten van een dagactiviteitencentrum voor deze speciale doelgroep. Gestart werd met 12 deelnemers, die zich oorspronkelijk met keramiek bezig hielden. Inmiddels telt De Zwaan 90 deelnemers en zijn de activiteiten uitgebreid met textiel en schilderen. "We hebben een vliegende start gemaakt en een goede naam opgebouwd in de regio. Met deze huisvesting hebben we nu een fundament om de activiteiten verder uit te bouwen."

Marianka Peters
Meer berichten