Met de overhandiging van een sleutel door Nico Voogt van Gouda Onderneemt aan Chris van Dam (CDA) werd het openhouden van de op -en afritten benadrukt. Foto: PR
Met de overhandiging van een sleutel door Nico Voogt van Gouda Onderneemt aan Chris van Dam (CDA) werd het openhouden van de op -en afritten benadrukt. Foto: PR

'Doe de voordeur van Gouda niet op slot!'

GOUDA - 'Doe de voordeur van Gouda en de achterliggende regio niet op slot'. Met die heldere oproep van Goudse ondernemers en CDA Gouda kreeg Chris van Dam, Tweede Kamerlid voor het CDA, vrijdagmiddag een sleutel overhandigd. Inmiddels heeft kamerlid Van Dijk (PvdA) vragen gesteld aan de minister van Infrastructuur en Water.

Ondernemers en de lokale politiek maken zich zorgen nu het Rijk plannen heeft om de afrit en toerit aan de A12 mogelijk te laten vervallen. Dat zou Gouda en de regio economisch ontwrichten. Ondernemers en CDA Gouda vroegen Van Dam zich in Den Haag in te spannen om te voorkomen dat Gouda en de omliggende regio 'op slot gaan'. Deze maand is er nog inspraak mogelijk, daarna worden plannen beoordeeld en zullen keuzes gemaakt worden.
Kamerlid Van Dam adviseert de ondernemers om als regio een gezamenlijk geluid te laten horen: 'Werk samen met de andere gemeenten in de regio en breng jullie ideeën voor het aanpakken van de A12, de A20 en de toe- en afrit bij Gouda zo krachtig mogelijk over naar Den Haag." 

De lokale CDA afdelingen trekken samen op om de regionale lobby richting Den Haag sterk in te zetten. Martijn van der Wind van CDA Gouda: 'We zullen samen moeten optrekken, als politiek, stadsbestuur, regio en ondernemers richting Den Haag. De A12 en A20 moeten worden aangepakt. Daarover zijn we het eens, maar het kan niet zo zijn dat heel Gouda afhankelijk wordt van een langere, kwetsbare route via een parallelstructuur met een beweegbare brug, verkeerlichten en gelijkvloerse kruisingen. Dat leidt alleen maar tot meer fileleed en opstoppingen.'

Ook voor kamerlid Van Dijk staat een goede bereikbaarheid van de stad en ondernemers voorop. "Afrit 11 (Goudse Poort) op de A12 bij Gouda schrappen, komt de bereikbaarheid van Gouda vanuit de richting Rotterdam niet ten goede."

Nico Voogt, voorzitter van Gouda Onderneemt, onderstreepte eerder dat Gouda niet terug wil naar de middeleeuwen. 'Een bereikbare stad is van groot belang voor iedere toekomstige ontwikkeling van Gouda en de ons omliggende regio'.

Marianka Peters
Meer berichten