Column FF Tussendoor

Babbelbank

Af en toe moet je wat roeptoeteren om iets in beweging te krijgen en soms lukt het ook. Neem nu de renovatie en uitbreiding van de openbare toiletten in de Chocoladefabriek, met een aparte ingang voor toeristen. Nou, dat gaat gebeuren, werd mij toegezegd! Onze kersverse wethouder Thierry kan dit alvast op zijn palmares schrijven.

Minder enthousiast werd ik deze week van het bericht dat de vergeelde velletjes met Gouden Stadsregels na 15 jaar weer uit de stoffige la worden getrokken. Kent u ze nog? 'Wat je stuk maakt, moet je zelf betalen', 'Ruim zelf je afval op' en 'Hard rijden is bloedlink, dus doe normaal'. Even een opfrissertje. In Den Haag werd het normen- en waardendebat gehouden en daar ging Gouda ook aan meedoen met de 10 Gouden Stadsregels en een babbelbank voor een goed gesprek. En zo begon het trekken aan een kostbaar dood paard. Kosten? Ruim drie ton. En met de betrokkenheid van 5 procent van de Goudse bevolking, kon je dit toch nauwelijks een breed gedragen project noemen.

De stadsregel 'Spreek Nederlands, dan begrijpen we elkaar' werd voor het gemak in het Arabisch gepubliceerd, en toen hadden we de poppen helemaal aan het dansen. Alles valt of staat met een goede communicatie en dat is nou niet het sterkste punt binnen onze gemeente. Nooit geweest trouwens. Hoe goed bedoeld ook, we weten allemaal hoe het project een stille dood is gestorven, inclusief de babbelbank.

De jaren daarna hebben we als stad veel voor onze kiezen gekregen, dit was zelfs met platina stadsregels niet te voorkomen geweest. Maar we hebben dit met elkaar opgelost. Want tussen al het gemopper door hebben we ook onze positiviteit laten zien. Zo van 'Gouda is een k...stad, maar het is wel ónze k...stad en daar blijf je vanaf'. Dus kom op mensen, we hebben die betutteling met stadsregels toch helemaal niet nodig. Laten we gewoon ons gezonde verstand gebruiken. Het is toch allemaal een kwestie van normen en waarden, daarvoor hoeven we toch niet weer een heel circus op te tuigen? En mochten die regels er toch doorheen worden gedrukt, wil ik ook de babbelbank terug. Gewoon voor de gezelligheid.

Goudse Post
Meer berichten