De spelers en makers van de film 'Waar zijn de stadsrechten?'
De spelers en makers van de film 'Waar zijn de stadsrechten?' Foto: Hester Hage

Goudse Filmclub Toverlint maakt film ‘Waar zijn de stadsrechten?’

Algemeen 1.002 keer gelezen

GOUDA • De nieuwste film van de Goudse Filmclub het Toverlint ging gisteren aan première. Aan de productie werkten een aantal jongeren mee, zij speelden rollen in de film en sommige hielpen met het filmen. Ook burgemeester Pieter Verhoeve speelde een rol in de film; het was de burgemeester die de stadsrechten wilde zien, toen bleek dat deze kwijt waren. 

‘Eenmaal per jaar maken we een film waaraan zoveel mogelijk mensen uit Gouda mee kunnen doen, dit jaar maakten we deze film over stadsrechten,’ vertelt Wout Beute van filmclub Toverlint. ‘Normaal proberen we zo’n film in één dag op te nemen. Dat is deze keer niet gelukt, maar er hebben wel veel mensen aan mee gedaan.’

In de film gaan de spelers op zoek naar de stadsrechten. De jongeren spelen hier agenten, die worden geïnstrueerd door leden van de Filmclub. Ze komen langs een aantal plekken in de binnenstad van Gouda: soms herkenbaar, zoals de winkel Jantje zag eens Pruimen hangen en soms op minder herkenbare plekken zoals schimmige kelders met ratten. 

Aan de film werkten ook een aantal medewerkers van Jantje zag eens pruimen hangen mee. Jantje zag eens pruimen hangen is een winkel met atelier in de binnenstad, waar jongeren met een lichtverstandelijke beperking werken en leren. Zij speelden een aantal rollen in deze film. ‘We vonden het fantastisch om gevraagd te worden voor deze film, vertelt Saskia Langezaal, eigenaar van de winkel. ‘Het laat zien dat we echt een onderdeel van de stad zijn en daar zijn we trots op.’

Na afloop van de première mochten de jonge acteurs elkaar interviewen. Daaruit bleek dat zij het leuk vonden om te doen, maar ook heel spannend. Voor iedereen was het namelijk de eerste keer om te acteren en in een film te spelen. Maar: ze zouden het allemaal zó nog een keer doen, alhoewel een van de jongeren aangaf dan toch liever achter de camera te staan.


Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sandra (l) en Inger bij de bekende geitenpiramide.
Kinderboerderij bestaat 50 jaar en viert jubileumjaar: 'Voor veel mensen is hier een plek' Nieuws 18 apr, 13:00
Afbeelding
Drie verdachten aangehouden in Gouda na melding vuurwapen Nieuws 18 apr, 12:42
Gouda heft de 29 overnachtingsplekken voor campers op Klein Amerika op.
Ruim honderd extra parkeerplekken op Klein Amerika, 29 camperplaatsen verdwijnen Nieuws 18 apr, 11:40