• Ruud Broekhuizen (midden) en muzikanten Isan Vos (l) en Joep Vlaar.
• Ruud Broekhuizen (midden) en muzikanten Isan Vos (l) en Joep Vlaar. Foto: Sandra Zeilstra

Ruud Broekhuizen presenteert theatervoorstelling ‘Het Draad’

Algemeen 550 keer gelezen

GOUDA • De voorstelling gaat op vrijdag 10 februari in de Theaterbakkerheij in première. Ruud Broekhuizen neemt ons mee in een zoektocht naar wat vrijheid is door middel van verhalen, poëzie, spoken word en muziek, begeleid door Isan Vos en Joep Vlaar (beiden zijn student aan ArtEZ, University of the Arts). 

‘De afgelopen jaren heb ik veel mensen ontmoet die naar Nederland zijn gekomen voor hun vrijheid. Bijvoorbeeld omdat ze de oorlog in Sudan ontvluchtten, of op de vlucht zijn voor de Russische geheime dienst,’ vertelt Broekhuizen. ‘Naarmate je met die mensen de verbinding aangaat en met ze praat, merk je dat ze hier eigenlijk helemaal niet zo vrij zijn. Ze nemen veel bagage met zich mee vanuit huis en hebben moeite om aan ons land te wennen’. Ruud schreef eerder al gedichten over het begrip vrijheid. Langzamerhand kwamen de gedichten en verhalen bij elkaar en kwam hij met het idee hier een theaterprogramma van te maken.

Ruud is zijn hele leven al geïntrigeerd door het begrip vrijheid. ‘We komen net uit de coronatijd waarin vrijheid echt een discussie was. We moesten veel vrijheid inleveren. Daarna begon ineens de oorlog in Oekraïne, waar de mensen niet meer vrij waren. Is dat dan dezelfde vrijheid die wij hebben ingeleverd, die zij nu moeten inleveren?’. Wat is vrijheid? Hoe vrij kunnen anderen in Nederland leven? En wat is vrijheid voor hemzelf nu hij op het punt staat om mensen in zijn privéleven vrij te moeten laten?

Tijdens de voorstelling zal Ruud het publiek meenemen in het verhaal van de man die ongewild moordenaar werd en hulp kreeg van uitgerekend zijn grootste slachtoffer.

‘Het Draad’ is vrijdag 10 februari om 20:30 te zien in de Theaterbakkerheij. Kaarten zijn te bestellen via de website van de Theaterbakkerheij en kost 11 euro. Vanaf oktober zal de voorstelling in andere theaters te bewonderen zijn. 

Voor kaartjes en meer informatie, klik hier. 

Yara Gouw

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Antoniuscollege ontvangt de Erasmus+ accreditatie Algemeen 27 jan, 14:43
Afbeelding
Goudse Filmclub Toverlint maakt film 'Waar zijn de stadsrechten?' Algemeen 26 jan, 16:29
Afbeelding
Gouda Vitaal stapt naar rechter om mediation Turfmarktkerk Algemeen 26 jan, 15:28