• De 7 leerlingen die het Glossy maakten. De 4e en 5e persoon van links zijn Jesse en Finn.
• De 7 leerlingen die het Glossy maakten. De 4e en 5e persoon van links zijn Jesse en Finn. Foto: Bram Tackenberg

Leerlingen maakten Glossy ‘Willens&Wetens’ voor de wijk Achterwillens

Algemeen 1.402 keer gelezen

GOUDA • Een glossy maken als profielwerkstuk? Dat leek 7 leerlingen van het Coornhert Gymnasium wel wat. Ze konden bij hun leraar solliciteren naar een functie. Zowel Jesse Clerkx als Finn Nederpel werden ‘aangenomen’. Na een paar maanden werken hadden ze december dan eindelijk het resultaat in handen: een écht magazine, van dik papier, met een glanzende omslag en vol foto’s en artikelen over de wijk Achterwillens. 

Jesse was de hoofdredacteur, Finn nam de financiën op zich. Dat past bij wat ze in de toekomst willen doen: Jesse ziet projectmanagement wel zitten, Finn wil medische informatiekunde studeren, of in ieder geval iets met getallen. 

‘We hebben tijdens het maken veel geleerd, we hadden veel afspraken buiten school om en moesten eigenlijk alles zelf regelen,’ legt Jesse uit. Ze kregen hulp van onder andere het buurtteam, een vrijwilligersteam dat actief is in Gouda Oost. ‘We hebben veel vergaderingen met ze gehad, Zij weten bijna alles over de wijk.’ Daarna moesten ze keuzes maken: wat kwam er nu in? Het begin verliep wat stroef. ‘Er was corona en ons begeleider werd ziek. Pas na de zomervakantie gingen we echt aan de slag. Maar het was wel veel verantwoordelijkheid,’ vertelt Finn.

Verrassend
Het blad staat vol foto’s, interviews, en korte verhalen. Een tijdlijn van de wijk, een interview met fotograaf Bram Tackenberg, een kort verhaal van een mevrouw die haar poot stijf hield toen de gemeente een stukje grond wilde met een verrassend einde: een variatie aan verhalen over de wijk en de mensen die erin wonen en woonden.

De groep maakte het glossy van begin tot einde, naast de verhalen moest worden nagedacht over het ontwerp, de adverteerder worden geregeld en het financiële deel moest worden bijgehouden. ‘We werkten samen met een ontwerpbureau. We wilden een neutrale uitstraling, het moest niet te officieel zijn. En echt van de wijk. Dat is volgens ons wel gelukt.’ 

Vasthouden
Maar het leukste moment: ‘Toen we het in ons handen hadden. Er lagen gewoon 5000 glossy’s, die je vast kan houden. Dozen vol. Dan haal je de voordelen er echt uit, dat zijn de leuke dingen,’ vertelt Jesse. De glossy’s zijn verspreid door de wijk Achterwillens en gedeeld met de adverteerders en de gemeente. Daar reikte de groep leerlingen de eerste exemplaren uit aan wethouders Thierry van Vugt en Michel Klijmij-van der Laan. Wie benieuwd is, kan een exemplaar bekijken bij de leestafel in het Huis van de Stad.

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Swim to Fight Cancer vindt plaats op zaterdag 22 juni. Er wordt geld opgehaald voor onderzoek naar kanker.
Swim to Fight Cancer: Zwemmen in Museumhaven voor onderzoek en lokaal doel Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Een monument verduurzamen lastig, maar wordt gemakkelijker, zegt Gouda Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag in Gouda: programma op de Markt en dit is er verder te doen Nieuws 10 uur geleden